Eén op de vier burgers betaalt €210 teveel belasting

Vooral 50-plussers de klos

Getty Images

De aangifteperiode tot 8 mei 2021 zit er bijna op en dat betekent dat bij veel mensen binnenkort een blauwe envelop op de deurmat valt met de definitieve aanslag. Het is maar de vraag of die klopt, want uit een controle van belastingaangiften blijkt dat een kwart van de belastingplichtigen per ongeluk teveel belasting betaalt.

Het onderzoek is gedaan door de Bond voor Belastingbetalers met hun Aangiftecheck, een gratis online dienst waar al tienduizenden mensen gebruik van hebben gemaakt.


Te ingewikkeld

Uit onderzoek blijkt dat mensen moeite hebben met het doen van hun belastingaangifte. Het is te ingewikkeld en als belastingbetaler beschik je over onvoldoende kennis en ervaring om je aangifte inkomstenbelasting zo goed mogelijk in te vullen. Bij de controle van circa 43.000 aangiften via de Aangiftecheck is de totale besparing opgelopen tot ruim € 2,3 miljoen. Het gaat om een gemiddelde besparing van circa € 210,-. Zonder deze check, hadden veel mensen te veel belasting betaald.

Als je die cijfers vertaalt naar alle belastingbetalers wordt er dit jaar een paar honderd miljoen euro teveel aan belasting afgedragen en daarom roept de Bond iedereen op om de belastingaangifte goed te controleren met de Aangiftecheck. Na ontvangst van de definitieve belastingaanslag heb je nog maar 6 weken om een foutje te herstellen.  

50-plussers vooral de klos

Eén van de moeilijkste onderdelen van de belastingaangifte is het optimaal verdelen van inkomen tussen fiscaal partners. Het gaat hierbij vooral om huishoudens die te maken hebben met aftrek van hypotheekrente, verdeling van box 3-vermogen en aftrekposten en dat raakt vooral ouderen, want in vergelijking met jongeren beschikken zij vaker  over (spaar)vermogen of hebben een eigen huis. Het is juist van belang om de aangifte op deze punten te controleren.

Slechts 6 weken

Mensen die vóór 1 april aangifte hebben gedaan, krijgen vaak al begin mei een definitieve aanslag. De regel is dat een foutje nog kan worden gewijzigd. Hiervoor geldt normaal gesproken een periode van vijf jaar. Dit geldt alleen niet voor de verdeling van de inkomsten en aftrekposten tussen fiscale partners. Dit onderdeel dient al binnen 6 weken na de datum van de definitieve belastingaanslag te worden gewijzigd.

Auteur