Gemeentelijke woonlasten stijgen vijf procent

Een huishouden met een eigen woning betaalt dit jaar gemiddeld 776 euro aan de gemeente. Dat is vijf procent meer dan vorig jaar. Huurders betalen gemiddeld 389 euro aan de gemeente. Dit blijkt uit de Atlas van de Lokale Lasten van COELO.

Huiseigenaren betalen gemiddeld 295 euro ozb, 283 euro afvalstoffenheffing en 199 rioolheffing. Huurders zijn goedkoper uit, omdat zij geen ozb betalen. De gemiddelde huurder betaalt 283 euro afvalstoffenheffing en 106 euro rioolheffing.

De ozb is gemiddeld met 4,7 procent gestegen. Het ozb-tarief stijgt het sterkst in Beesel (44 procent). In Landsmeer daalt het tarief met 9 procent het meest. Het tarief voor niet-woningen, zoals bedrijfsgebouwen is met 4,3 procent gestegen.

Afvalstoffenheffing

Voor meerpersoonshuishoudens is de afvalstoffenheffing met 7,8 procent gestegen. Dat is de tweede keer op rij dat deze heffing flink omhoog is gegaan. De heffing loopt uiteen van 36 euro in Nijmegen tot 428 euro in Maassluis. In Bronckhorst zijn huishoudens dit jaar naar verwachting 15 procent goedkoper uit. Vanaf dit jaar wordt het restafval niet meer huis-aan-huis opgehaald, maar moeten inwoners dit wegbrengen naar verzamelcontainers. De gemeente verwacht dat dit de kosten verlaagt.

Waterschap

De gemiddelde waterschapslasten zijn 352 euro (plus 3,8 procent) voor huiseigenaren en 267 euro (plus 3,2 procent) voor huurders. De stijging is het sterkst in Limburg met 11 procent. Het waterschap gaat investeren om te voldoen aan klimaatdoelstellingen.

Lokale lasten calculator 2020

Bron(nen):