Hoe teken ik bezwaar aan tegen mijn voorlopige aanslag inkomstenbelasting?

Gisteren ontving ik mijn voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2019. Omdat er in 2018 veel is veranderd in mijn persoonlijke situatie klopt er weinig van deze voorlopige aanslag. Mijn aangifte inkomstenbelasting heb ik natuurlijk nog niet ingediend. Kan ik nu wel al bezwaar aantekenen tegen deze voorlopige aanslag 2019 en hoe kan ik dat het beste doen?

Zoals u zelf ook al begrijpt, is deze voorlopige aanslag gebaseerd op een inschatting van uw situatie in 2019. Omdat de belastingdienst op dit moment (nog) niet over de juiste gegevens beschikt, zijn zij bij de voorlopige aanslag 2019 uitgegaan van uw gegevens uit de aangifte 2017. U kunt tegen deze voorlopige aanslag geen bezwaar aantekenen. U hoeft echter niet te wachten totdat u uw aangifte inkomstenbelasting 2018 (of zelfs 2019) heeft ingediend. Omdat uw situatie is veranderd en u zelf al aangeeft dat de voorlopige aanslag helemaal niet klopt, kunt u nu al het volgende doen.

U kunt uw voorlopige aanslag eenvoudig aanpassen via Mijn Belastingdienst. U logt dan in op de site van de belastingdienst en u voert uw gegevens in over het belastingjaar 2019 bij: ‘Een voorlopige aanslag aanvragen of wijzigen voor een maandelijkse teruggaaf of betaling'’. Zorg ervoor dat u de meest recente gegevens bij de hand heeft. Houd daarbij rekening met het feit dat u alle gegevens moet invullen; ook de gegevens die niet wijzigen. Nadat u het formulier heeft doorlopen en ingevuld, ondertekent u het met uw DigiD en stuurt u het in. Vervolgens ontvangt u een ontvangstbevestiging.

Meestal krijgt u binnen vier weken bericht van de belastingdienst. Soms duurt het langer, maar de belastingdienst garandeert dat u in elk geval binnen acht weken een reactie krijgt. Als in de tussentijd de betaaltermijn is ingegaan, geldt het volgende. Totdat u bericht krijgt over het nieuwe bedrag van uw voorlopige aanslag, blijft u het oude bedrag betalen (of terugkrijgen).
Voor meer informatie zie >>

Mr. Nicole GoudMr. Nicole Goud is fiscalist en jurist. Zij is ruim 15 jaar als belastingadviseur werkzaam geweest, heeft een aantal jaren gewerkt binnen de advocatuur en als auteur bij een opleidingsbedrijf voor financiële dienstverlening op het gebied van o.a. erfrecht, familierecht, en het fiscale recht (erf- en schenkbelasting, inkomstenbelasting, bedrijfsopvolging). Ook heeft zij ervaring in de notariële boedelpraktijk. Sinds een aantal jaar is zij eigenaar van Akto, uw erfcoach en meer (www.akto.nu) en houdt zij zich bezig met financieel en juridisch advies voor senioren met de focus op de afwikkeling van nalatenschappen.