Hoe verdeel ik de AOW bij de belastingaangifte?

Getty Images

Ik las onlangs – ik meen in de Plus Belastinggids – dat je als fiscaal partner bepaalde inkomsten en aftrekposten willekeurig aan elkaar kunt toedelen. Betekent dit dat mijn vrouw en ik haar AOW en mijn AOW plus pensioen onderling zo gunstig mogelijk mogen verdelen in onze aangiftes?

Het klopt inderdaad dat fiscale partners bepaalde inkomsten en aftrekposten mogen verdelen. Maar dit geldt alleen voor de gemeenschappelijke inkomsten en aftrekposten. Iedere verdeling mag, als het totaal maar 100 procent is. Degene met het hoogste inkomen kan bijvoorbeeld de kosten van de eigen woning aftrekken. Daardoor heeft u het meeste belastingvoordeel. Het kan wel tot gevolg hebben dat de drempelbedragen voor eventuele andere aftrekposten berekend worden op basis van het inkomen van de fiscale partners samen.

Het schuiven met deze posten is eenvoudig bij een digitale aangifte. Op één van de laatste schermen krijgt u die mogelijkheid en kunt u direct zien wat de gevolgen zijn. We raden u aan daar even mee te spelen voordat u de aangifte definitief opstuurt.

Maar let op! Inkomsten uit vroegere dienstbetrekking zoals pensioen en AOW behoren tot de inkomsten die NIET mogen worden verdeeld. Als u precies wilt weten welke inkomsten en aftrekposten wel en niet mogen worden verdeeld, verwijs ik u naar de site van de Belastingdienst.

N.B.  Wilt u na het indienen van uw aangifte de verdeling van uw gemeenschappelijke inkomsten en uitgaven wijzigen dan kunt u voor u allebei opnieuw aangifte doen. Dit is mogelijk totdat uw aanslag onherroepelijk vaststaat. Standaard is dit tot zes weken na de datum van de opgelegde aanslag.

Nicole Goud is fiscalist en jurist. Zij is ruim 15 jaar als belastingadviseur werkzaam geweest, heeft een aantal jaren gewerkt binnen de advocatuur en als auteur bij een opleidingsbedrijf voor financiële dienstverlening op het gebied van o.a. erfrecht, familierecht, en het fiscale recht (erf- en schenkbelasting, inkomstenbelasting, bedrijfsopvolging). Ook heeft zij ervaring in de notariële boedelpraktijk. Sinds een aantal jaar is zij eigenaar van Akto, uw erfcoach en meer (www.akto.nu) en houdt zij zich bezig met financieel en juridisch advies voor senioren met de focus op de afwikkeling van nalatenschappen. Sinds 21 maart 2019 is zij ook RegisterExecuteur.

Auteur