Jan Modaal betaalt 700 euro minder loonbelasting. En jij?

Handig tool voor aangifte 2019

De belastingaangifte is ieder jaar een verplicht klusje. Na het invullen weet je precies hoeveel inkomstenbelasting je over 2018 betaalt. Meevaller: dit jaar is die belasting voor veel mensen honderden euro's lager. Zie hier hoeveel jij betaalt.

RTL Nieuws vergeleek de loonbelasting over 2018 met die van 2019 en de plannen voor 2020. Daaruit blijkt dat werknemers de komende jaren minder gaan betalen. Iemand met een modaal inkomen van 36.000 euro per jaar gaat er in 2019 bijvoorbeeld 707 euro op vooruit. In 2020 gaat de belasting nog verder omlaag, met zo'n 450 euro.

Verdien je flink boven modaal, dan gaan de arbeidskorting en algemene heffingskorting omlaag en betaal je dus meer belasting. Wie rond het maximum voor die kortingen zit, gaat er daardoor minder op vooruit. Met een salaris van 90.000 euro bespaar je dit jaar bijvoorbeeld 'slechts' 200 euro. Maar met zo'n loon heb je waarschijnlijk ook minder geldzorgen.

Bekijk in hier hoeveel belasting jij moet betalen over je salaris >>

In deze nuttige tool van RTL Nieuws is uitgegaan van iemand in loondienst, onder de pensioenleeftijd. Het geeft slechts een indicatie: door allerlei aftrekposten en persoonlijke omstandigheden kan uw persoonlijke belastingaangifte natuurlijk anders uitpakken. Een eigen huis of auto van de zaak hebben ook invloed.

Het werd onlangs al uitgebreid besproken door Klaas Dijkhoff en Lodewijk Asscher tijdens het RTL-verkiezingsdebat: op je loonstrook wordt nu al minder ingehouden dan vorig jaar. Daar staat tegenover dat dit jaar veel dingen dit jaar duurder zijn geworden. Zo is een gemiddeld gezin ruim 330 euro meer kwijt aan zijn energierekening en ook de dagelijkse boodschappen kosten door de btw-verhoging zo'n 130 euro meer dan vorig jaar. Het is dus de vraag of de koopkracht dit jaar echt stijgt, of dat het effect teniet wordt gedaan.

Bron: RTL Nieuws