Moet ik mijn vooraf ingevulde belastingaangifte controleren

Sinds 1 maart kunt u weer aangifte doen. Dat is meestal goed te doen, want de Belastingdienst vult de aangifte alvast voor u in. Even akkoord geven, verzenden en klaar. Of moet u de aangifte controleren?

Ja! Controleer de aangifte. Altijd, luidt het advies van de Consumentenbond.

De Belastingdienst krijgt gegevens van onder meer de gemeente, banken, werkgevers, pensioenfondsen en uitkeringsinstanties. Deze zijn vanaf 1 maart verwerkt in de vooraf ingevulde aangifte, die je kunt in- of aanvullen via MijnBelastingdienst.nl
Daarvoor heb je een DigiD nodig.

Aangifte doen via de App kan ook, maar daar zijn minder mogelijkheden om de aangifte aan te passen.

Meestal kloppen de gegevens van de fiscus, maar niet altijd. Bijvoorbeeld het vermogen op de peildatum 1 januari verdient extra aandacht. Soms zijn de gegevens niet volledig en de Belastingdienst weet ook niet alles. Bijvoorbeeld als het gaat om ziektekosten.

Loop dus alle gegevens rustig na en als u een fiscale partner heeft, kunt u eenvoudig schuiven met aftrekposten om te kijken wat het meest voordelig uitpakt. Twijfelt u of maakt een foutje? Dan is dat geen probleem: u kunt in principe tot 1 mei 2019 de aangifte gewoon online aanpassen. De Belastingdienst gebruikt de meest recente gegevens.