Rechtbanken behandelen belastingzaken zeer verschillend.

De kans van slagen van mensen die overhoop liggen met de Belastingdienst en naar de rechter stappen hangt af van de rechtbank.

Dat schrijft het Het Financieele Dagblad (FD) op basis van een analyse van 34.806 uitspraken door de financiële dienstverlener Deloitte

Belastingbetalers die een geschil hebben met de Belastingdienst, hebben volgens Deloitte meer kans van slagen bij de rechtbank Noord-Nederland, dan in Den Haag en Noord-Holland.  In Noord-Nederland krijgt meer dan de helft (55 procent) van de belastingbetalers gelijk, in Den Haag is dat iets meer dan éénderde (34 procent).

Per rechter is het verschil volgens de onderzoekers zelfs nog groter. Zo zouden er rechters zijn die slecht 22 procent van de klagers in het gelijk geven, terwijl een andere rechter dat in 66 procent van de gevallen doet. De onderzoekers omschrijven dit verschil als ‘een probleem’ en pleiten voor meer uniformiteit in de uitspraken.
Wie een geschil heeft met de Belastingdienst kan namelijk niet zelf bepalen naar welke rechtbank hij of zij stapt. Zo’n zaak wordt behandelt in de regio waar de belastingbetaler woont.