PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Rendementsheffing in box 3 rechtsgeldig

De fiscus mag over de jaren 2013 en 2014 belasting heffen over het fictieve rendement van vier procent in box 3. Dit blijkt uit een uitspraak van de rechtbank Zeeland-West-Brabant.

De procedure was aangespannen door een belastingplichtige die meende dat het fictieve rendement van vier procent te veel zou afwijken van het reële rendement op spaarrekeningen. De rechtbank was het daar niet mee eens. De rechtbank meende dat het niet correct is om uitsluitend naar spaarrekeningen te kijken, omdat de wetgever niet gedifferentieerd heeft naar verschillende vormen van bezit.

Onvoldoende gegevens

Ook oordeelde de rechtbank dat de belastingplichtige onvoldoende gegevens had aangeleverd om aan te tonen dat een particuliere belegger onmogelijk jarenlang het veronderstelde rendement van vier procent kan behalen. Zelfs al zou in 2013 en 2014 een rendement van vier procent onhaalbaar zijn geweest, dan nog hoeft de wetgever niet onmiddellijk de heffing in box 3 te wijzigen. Overigens heeft de Hoge Raad al eerder geoordeeld dat de box 3-heffing in 2011 rechtmatig was.