Toeslagen aanvragen na verandering inkomen

Vraag van de week

Getty Images

Mijn man is enige jaren geleden overleden. Na zijn overlijden daalde mijn inkomen tot bruto €28.000. Ik heb toen wel eens huurtoeslag aangevraagd, maar die kreeg ik niet want mijn inkomen was toen te hoog. Vriendinnen zeggen dat dit nu wel kan, hebben zij gelijk?

Het klopt inderdaad dat de inkomensgrens nu minder strak is dan een aantal jaren geleden. Het heeft dus vermoedelijk zeker wel zin om huurtoeslag aan te vragen. Na het maken van een proefberekening op de site van de Belastingdienst blijkt dat u bij een kale huur van €650 per maand en het door u genoemde bruto inkomen recht heeft op €61 huurtoeslag per maand én €37 zorgtoeslag.

De zorgtoeslag vraagt u zelf aan op de site toeslagen.nl. U moet dan wel een DigiD hebben. Heeft u die niet, vraag die dan aan op www.digid.nl. Is dat voor u allemaal te ingewikkeld? Machtig dan iemand om de toeslagen namens u en samen met u aan te vragen. De huur- en zorgtoeslag van 2021 kunt u nog tot 1 september dit jaar met terugwerkende kracht aanvragen.

Vorig jaar is er volgens de Belastingdienst 100 miljoen euro aan toeslagen niet aangevraagd terwijl daar wel recht op was. Laat geen toeslag liggen, daar is het leven veel te duur voor.

Nico van Scheijndel werkt als juridisch/fiscaal adviseur en houdt zich voornamelijk bezig met voorbereiding en afwikkeling van nalatenschappen, als Register Executeur, boedelgevolmachtigde of adviseur vanuit zijn bedrijf Akto, uw erfcoach en meer www.akto.nu. Nico van Scheijndel is medeauteur van de almanak Erven en Schenken van Plus Magazine.

 

Auteur 
  • Nico van Scheijndel