Waarom is vakantiegeld zo zwaar belast?

Mijn vakantiegeld is ruwweg gelijk aan een maandsalaris. Toch blijft er op het loonstrookje minder van over. Hoe komt dat?

Mijn vakantiegeld is ruwweg gelijk aan een maandsalaris. Ik krijg 8 procent vakantiegeld keer 12 maandsalarissen is: 0,96 maandsalaris. Toch blijft er op het loonstrookje minder van over. Er staat zelfs bij, dat het tegen ‘bijzonder tarief’ belast wordt. Waarom pakt de fiscus meer af van het vakantiegeld dan van het normale loon?

Het verschil is dat het gewone loon op het loonstrookje wordt belast tegen een progressief tarief: een stukje tegen 36,55 %, een stukje tegen 40,85%, misschien zelfs een deel tegen 51,95 %. De schijven van de inkomstenbelasting worden in het klein toegepast op elk maandsalaris. Bovendien gelden er heffingskortingen: elke maand past de salarisadministratie een twaalfde van de algemene heffingskortingen en de arbeidskorting toe. Die worden dan van de loonheffing afgetrokken.

Het vakantiegeld profiteert hier allemaal niet van. Het wordt belast alsof het bovenop uw jaarinkomen komt, dus tegen het ‘marginale tarief’. Met een modaal loon is dat 40,85 %. Op de strook heet dat het ‘bijzonder tarief’, maar eigenlijk is get geen bijzonder tarief: het is gewoon het normale tarief voor elke euro die bovenop uw standaardsalaris komt. Zoiets wordt in de regel ook met andere bonussen zoals een 13de maand gedaan.

Voorheffing

Is het jaarsalaris erg laag, dan kan er toch voor worden gekozen om het vakantiegeld volgens het normale tarief te belasten. Bedenk tot slot dat de belasting die uw baas inhoudt, alleen een voorheffing is. Bij de uiteindelijke aangifte worden alle mogelijke ongerechtigheden gladgestreken. Daarom is het belangrijk dat u ieder jaar aangifte doet en deze goed controleert.

37 Comments

Door Frank derksen (niet gecontroleerd) op do, 14-5-2020 - 12:19

Als wij als burger maar betalen, en het geld wat de nederlander betaalt komt niet terug bij de nederlander maar ergens lekker ver weggiesstan waar wij als burger niets te maken willen hebben of sponseren aan grote banken, maarja het karbinet maakt zich niet druk om want, Het is niet hun geld wat over de balken gaat, Zo word er nog 2 weken geleden gezegt dat belasting over vakantie geld niet zo hoog was als vorige keer... en je raadt het al weer een leugen.

Door Jan Jammer (niet gecontroleerd) op do, 30-5-2019 - 10:35

Oké, dat er belasting betaald moet worden voor B.V. Nederland draait te houden kan ik inkomen! Maar wat mij bijzonder stoort is dat de politiek zo makkelijk met ONZE belastinggeld omgaat. Door fraude, belastinggeld weg geeft aan onzin gevallen, Belastingambtenaren geld meegeven omdat ze bijna met pensioen gaan ruim 585 miljoen, (Wiebes hoofd van de belastingdienst) nu baas is economisch zaken, (als dat maar goed gaat). zo kunnen we maar doorgaan. Als dit alles niet zou gebeuren moet wij Nederlanders MINDER belasting betallen. Heer RUTTE, doe er wat aan, zo niet dat gaat Nederland langzaam naar de KL*TEN, jammer van ONS land.

Door J.Jansen (niet gecontroleerd) op ma, 27-5-2019 - 22:17

Op naar het Malieveld. Waarschijnlijk is de nood niet groot genoeg voor een masaal protest tegen dit beleid! Gezien de laatste 2 verkiezings uitslagen blijven ze gewoon in het zadel zitten.

Alle werkenden leveren al jaren 1 dag per week hun loon in voor het betalen van premies voor de oude dag.
Met de fikse kortingen op AOW en nieuwe regelgeving in de jaren 90 tig . Men besloot toen ook om het ABP pensioen gelijk te stellen met de AOW regels ??!!/ Welke grapjas heeft dat ooit bedacht?? Er is toen nooit rekenig gehouden met de hogere premies en eigenbijdrage ziektenkosten in de jaren daarna. Mede door deze regels kunnen mensen met AOW en/of pensioen b.v.nooit meer op nieuw trouwen of samenwonen ze raken dan meer inkomen kwijt dan de overheid dat toen heeft berekend aan wat men aan vaste lasten kwijt zou zijn. Wat een betuteling!! Deze zijn niet meer in verhouding dan pakweg 15 jaar geleden.
En dan hebben we het maar niet over het geld dat in projecten, die altijd miljoenen duurder uitvallen en ICT miskleunen die veel geld kost wat allemaal door het volk opgehoest moet worden. Krijgen we die 14 miljard nog terug uit Griekenland. Vergeet het maar . Ja politici en bankmensen kunnen leuke plannen bedenken om de belastingbetaler en spaarder? het geld uit de zak te kloppen en het is nog legaal ook. En nu de miskleun energie belasting. Inmiddels heeft deze regering miljarden ten onrechte opgehaald. Zien we daar nog iets van terug?

Door Angela de 2e (niet gecontroleerd) op wo, 22-5-2019 - 15:38

Waar u uw vakantiegeld aan besteedt is aan u. Maar ga nou niet zeuren dat er veel mensen zijn die niet op vakantie kunnen....dat is altijd al zo geweest en er gaan er ook n heleboel wel.....en als u het artikel goed en helemaal gelezen hebt, weet u dat het vakantiegeld eigenlijk helemaal niet zwaarder belast wordt...

Door Ronald Johan Roelofs (niet gecontroleerd) op wo, 22-5-2019 - 12:47

De beroepscriminelen zijn Haagse Wettenmakers dus duw ze de Gevangenis in. Bijnaam Politici die hun zakken vullen.

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op wo, 22-5-2019 - 10:53

Meanwhile:

Dutch Fighter Jets+ Tax money= allepo

We worden genaait punt.

XD hoeveel jaren hebben jullie nog nodig om hier achter te komen ?

Door A.P (niet gecontroleerd) op wo, 10-4-2019 - 12:00

Hier ben ik zo met je eens , je kon het niet beter verwoorden !!

Door luk truk (niet gecontroleerd) op di, 17-7-2018 - 18:30

er zijn dieven bij nacht en dieven bij klaarlichte dag

Door Gé Wonnink (niet gecontroleerd) op za, 30-6-2018 - 21:05

Je bent niet erg goed op de hoogte van de belasting in Zweden. Wat is 36, 8 % in Nederland is in Zweden slechts 32, 7 %. Het kan verschillend per kommun ( stad), maar over het algemeen liggen alle percentages tussen 32 en 34 %. Dus lager dan in Nederland.

Door F (niet gecontroleerd) op wo, 27-6-2018 - 22:12

Opmerkelijk hoeveel negatieve reacties er zijn. Kijk naar je jaaropgave. Er is maar 1 bruto totaal inkomen waarop er belasting wordt geheven. Dus vakantiegeld wordt niet zwaarder belast. Alleen de werkgever maakt een inschatting van de belasting op je maand inkomen en neemt daar vakantiegeld niet in mee. Daardoor vertekend de belasting op vakantiegeld.... Zonde