We betalen braaf teveel belasting

Getty Images

Uit onderzoek van de Bond voor Belastingbetalers blijkt dat 1 op de 5 mensen ongemerkt teveel belasting betaalt. De Bond roept daarom iedereen op de belastingaangifte nog eens goed te controleren, want ook nadat je de aangifte hebt ingevuld, kan je die nog wijzigen.

 

De Bond voor Belastingbetalers heeft met behulp van hun Aangiftecheck zo'n 28.000 aangiftes tegen het licht gehouden. Van deze groep blijkt 20 procent teveel te hebben betaald. In totaal gaat het bij hen in deze jaren om een bedrag van ruim € 1,8 miljoen. Dat betekent gemiddeld zo’n € 240 per aangifte.

Top 5 belastingtips  

De grootste boosdoener lijkt de vooraf ingevulde aangifte, want die biedt naast meer gemak, soms ook minder leuke foutjes.

Daarom heeft de Bond 5 tips:  
1.    Let op uw jaaropgave – We zien dat de Belastingdienst alle jaaropgaven al verwerkt heeft in de Vooraf Ingevulde Aangifte (VIA). U moet zelf aangeven wat voor soort loon het is. Deze keuze maakt een groot verschil, met name voor het antwoord op vraag of, en zo ja, op hoeveel arbeidskorting u krijgt. Soms is het makkelijk de categorie te kiezen, maar bij bijvoorbeeld ontslagvergoedingen of transitievergoedingen is het best lastig en kunt u makkelijk fouten maken.


2.    Optimaliseer uw vermogen – Eén van de moeilijkste onderdelen van de belastingaangifte voor fiscaal partners is het optimaal verdelen van hun spaar- en belegd vermogen in box 3. De Belastingdienst rekent niet automatisch uit wat het meest voordelig is. Dit is voor de miljoenen spaarders vaak een kostbare fout.

3.    Maak gebruik van heffingskortingen – Een veelgemaakte fout is het vergeten van een ‘vinkje’ in je aangifte inkomstenbelasting. Als bijvoorbeeld een alleenstaande oudere een vinkje vergeet te zetten, missen zij een specifieke heffingskorting voor AOW’ers. Een dure fout, omdat die korting meer dan € 400 bedraagt.

4.    Houd rekening met hypotheekrenteaftrek – Veel spaarders weten allang: spaargeld kost geld. Niet in de laatste plaats vanwege de hoge belastingheffing in box 3. Soms is het fiscaal voordelig spaargeld aan te wenden ter aflossing van de hypotheek.

5.    Maak gebruik van het recht op toeslagen – ZZP’ers mogen bijvoorbeeld jaarlijks een bedrag in aftrek brengen dat ze sparen voor hun pensioen, de zogenaamde oudedagsreserve. Dit klinkt aantrekkelijk, want door deze aftrekpost betaal je minder belasting. Maar ooit in de toekomst moet je over deze reserve nog belasting betalen. En deze terugbetaling kan, als je ook rekening houdt met toeslagen, best oplopen.

Zit er een fout in de aangifte en heeft u die al verstuurd? U kunt dat in de aangifte zelf eenvoudig wijzigen, meer daarover leest u op de site van de Belastingdienst.

 

 

Auteur 
  • Webredactie