We laten 168 miljoen euro belastinggeld liggen

Uit onderzoek van de Bond voor Belastingbetalers blijkt dat 1 op de 5 mensen ongemerkt te veel afdraagt. Jaarlijks laten we tenminste 168 miljoen euro liggen in de belastingaangifte.

Het is geen verrassing dat mensen geld laten liggen in hun jaarlijkse belastingaangifte. Hoe hoog dit bedrag is en voor hoeveel mensen dit geldt, was nog niet onderzocht. In de voorbije twee jaar hebben zo'n 5.000 gebruikers de Aangiftecheck van de Bond voor Belastingbetalers gebruikt. Die data heeft de Bond nu onderzocht en daaruit blijkt 20 procent te veel te hebben betaald. In totaal gaat het bij hen in deze jaren om een bedrag van € 142.643,-. Dat betekent zo’n €140 per persoon. Dit zou betekenen dat de totale besparing voor alle 6 miljoen huishoudens samen kan oplopen tot tenminste € 168 miljoen per jaar. 

Met behulp van de Aangiftecheck van de Bond voor Belastingbetalers kan iedereen haar/zijn belastingaangifte zelf controleren op veel gemaakte fouten en vergeten voordelen. Dit biedt hen hulp bij het doen van aangifte en levert tevens de bevestiging op dat ze geen geld laten liggen. Voor 80 procent van de onderzochte belastingaangiftes geldt dat deze second opinion geen belastingvoordeel oplevert.