Wie betaalt schulden bij scheiding?

Vraag voor onze financiële experts

Mijn dochter gaat scheiden, zij en haar man hebben in het huwelijk veel schulden gemaakt. Haar man is een flierefluiter, hoe voorkomen we dat mijn dochter met de schulden blijft zitten?

Wanneer uw dochter en haar man in gemeenschap van goederen zijn getrouwd, zijn beide hoofdelijk aansprakelijk voor de schulden.

Verdelen ze de schulden bij de echtscheiding en gaat vervolgens een ieder na de scheiding zijn eigen deel aflossen, dan is er niets aan de hand. Betaalt een echter niet, dan zal de betalende ex-partner ook de rekening van haar ex gepresenteerd krijgen omdat de schulden hoofdelijk zijn aangegaan. Om dat te voorkomen kunnen de beide partners beter ieder een eigen persoonlijke lening af sluiten en daarmee de schulden uit hun huwelijk aflossen. Doordat zo de lening op eigen naam van ieder van de ex-partners te zetten is uw dochter alleen nog verantwoordelijk voor haar eigen schuld. Deze constructie kan alleen worden gedaan wanneer beide partners over voldoende inkomen beschikken om een lening op eigen naam te krijgen. Is dat niet zo dan is het nauwgezet volgen van de ex of eventueel schuldsanering een oplossing.