Bank mag kennis belegger toetsen

computer
Getty Images

Bij ingewikkelde beleggingen moet een bank weten of een belegger voldoende kennis en ervaring in huis heeft. De bank mag daarbij zelf een toets opstellen. Zakt de belegger, dan gaat de ingewikkelde belegging niet door.

Dat blijkt uit een uitspraak van de Geschillencommissie van het Kifid. Een consument heeft een beleggingsrekening bij ABN AMRO, die sinds 2021 valt onder Zelf Beleggen Plus. Hiermee kan een klant handelen in complexe producten nadat een vragenlijst kennis en ervaring is ingevuld. Ook moet de klant één of meer kennisexamens halen.
Al sinds geruime tijd belegt de consument in Rabobank certificaten. In maart wil de consument voor duizend euro certificaten bijkopen. Tijdens het aankoopproces krijgt zij een melding dat ze een kennis- en ervaringstoets moet afleggen voordat ze de certificaten kan kopen. De vrouw zakt voor de toets en de aankoop gaat niet door.
De vrouw beklaagt zich omdat de toets onnodig moeilijk is en niets te maken heeft met de certificaten. ABN AMRO zou een toets moeten afnemen die is toegespitst op Rabobank certificaten. De vrouw wil dat ze alsnog de certificaten kan kopen, eventueel na een gerichte toets. Eventueel koersverlies door de vertraging moet de bank vergoeden. De bank gaat daar niet op in en de zaak komt bij het Kifid.
De Geschillencommissie geeft de bank gelijk. Het toetsen van de kennis en ervaring van een belegger is wettelijk verplicht, maar in de wet staat niet hoe dat moet gebeuren. Een bank heeft daarom de vrijheid om dit zelf in te vullen. Dat kan met toetsen zoals ABN AMRO doet. De bank is dan ook niet verplicht de vrouw een andere kennis- en ervaringstoets aan te bieden.
 

Auteur 
Bron 
  • Kifid uitspraak