Huishoudens verliezen met beleggen

beleggen
Getty Images

Nederlandse huishoudens verloren in de eerste drie kwartalen veel vermogen in beleggingsfondsen. Door dalende beurskoersen en stijgende rentes slonk de omvang van beleggingen in fondsen met 18,3 miljard euro naar 97,3 miljard. Dat is een daling van bijna zestien procent.

Dat blijkt uit cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB). De waardedaling op beleggingsfondsen is de grootste ooit gemeten, zowel relatief als absoluut. DNB houdt deze cijfers sinds 2009 bij. De daling komt bovenop de verliezen op beleggingen in individuele aandelen dit jaar.

Over heel 2022 is de afnemende omvang van beleggingen in beleggingsfondsen stelselmatig. De piek van eind 2021 met een belegd vermogen van 115,6 miljard euro. In het eerste kwartaal van 2022 slonk dat met 5,9 miljard euro, gevolgd door een afname van 10,3 miljard euro in het volgende kwartaal en een afname van 2,1 miljard euro in het derde kwartaal. De huidige omvang van 97,3 miljard euro is vergelijkbaar met die in december 2017.

De beleggingen in beleggingsfondsen zitten hoofdzakelijk in aandelenfondsen met wereldwijde spreiding. Het belegd vermogen is 35,4 miljard euro. Ook beleggingen in obligatiefondsen zijn met 20,7 miljard euro omvangrijk.

Auteur 
  • Perry van Dijk
Bron 
  • Dnb