Is een belegging in bitcoins interessant?

Getty Images

Ik ben 60 jaar en heb gehoord dat een belegging in bitcoins wel interessant kan zijn. Wat vindt u van deze belegging?

Er is veel te doen over de bitcoin. De bitcoin is een niet gereguleerde internetvaluta en wordt door geen enkele overheid of bank beïnvloed. De bitcoin bestaat uit een reeks codes waar virtueel geld op staat. De bitcoin kan tussen 2 verschillende computers worden uitgewisseld, is bijna niet traceerbaar en zorgt voor betaalgemak doordat er geen wachttijden, tussenpartijen of transactiekosten zijn. Bitcoins kunnen onder meer via (online) brokers worden gekocht.

De waarde van de bitcoin ontstaat door vraag en aanbod. Hierdoor wordt dit internetbetaalmiddel een beleggingsobject. Bijzonder aan de bitcoinbelegging is dat deze internetvaluta enorm fluctueert. Dit zorgt ervoor dat er op korte termijn goede resultaten kunnen worden behaald of grote verliezen kunnen worden geleden.

De Nederlandsche Bank en toezichthouder Autoriteit Financiële Markten waarschuwen voor de risico's van bitcoins. Zoals de hiervoor beschreven sterke schommeling van de koers van deze virtuele valuta kunnen houders er snel hun geld mee kwijtraken. Daar komt bij dat er geen centrale uitgever van de bitcoin is, in tegenstelling tot valuta’s als de euro of de dollar. Er kan dus geen enkele partij aansprakelijk worden gesteld, mocht er iets fout gaan. Ook is het zogenoemde depositogarantiestelsel (of een ander vangnet) niet van toepassing. Als de beheerder van de digitale portemonnee ophoudt te bestaan, kan de bitcoinbezitter zijn geld dus kwijt zijn. Op dit moment houden de AFM en DNB geen toezicht op bitcoins.

Conclusie
Met bitcoins kan snel veel geld worden verdiend en snel veel geld verloren gaan. Een zeer risicovolle belegging dus. Gezien uw leeftijd en bijbehorende beleggingshorizon, lijkt het erop dat een dergelijk product niet bij uw risicoprofiel past. Laat u zich dus goed informeren over uw risicoprofiel en onderzoek of een zeer risicovolle belegging wel in uw portefeuille past!

Auteur 
  • Steven Gill