Meer Nederlanders zouden kunnen beleggen

Getty Images

Bijna de helft van de Nederlandse huishoudens heeft voldoende geld om te beleggen in plaats van sparen. Toch doen ze het niet. Door te beleggen zouden ze honderden euro's per jaar meer kunnen verdienen.

Dat blijkt uit een studie van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De afgelopen jaren zijn meer Nederlanders gaan beleggen. Op dit moment belegt bijna een kwart van alle huishoudens. De AFM becijfert dat er van de vijf miljoen niet-beleggende huishoudens ongeveer 3,1 miljoen huishoudens voldoende spaargeld hebben om ongeveer twintigduizend euro daarvan te beleggen.

In de AFM-studie is onderzocht wat er gebeurt als dit geld wordt belegd in een passief indexfonds, dat is een beleggingsfonds waarbij de inleg wordt verdeeld over alle aandelen in bijvoorbeeld de AEX. De AFM heeft een aantal scenario's doorgerekend. In drie van de vier gevallen levert beleggen tussen de 200 en 2400 euro meer op dan sparen. In een op de vier gevallen levert beleggen minder op, bijvoorbeeld vanwege koersverliezen.

Het onderzoek heeft ook gekeken naar beleggende huishoudens. Het blijkt dat ruim een op de tien beleggende huishoudens te weinig spaargeld achter de hand heeft om tegenslagen op te vangen, zoals een auto of wasmachine die stuk gaat.

Auteur 
  • Perry van Dijk
Bron 
  • Afm.nl/consumenten