Naar de beurs als offensieve belegger

De experts van het tijdschrift Beleggers Belangen geven advies

Beleggen mobiele telefoon
Getty Images

Een beursregel is: zonder risico géén rendement. Maar dat betekent niet dat je zomaar een gokje moet wagen. Slimme beleggers nemen een gecalculeerd risico.

Offensieve beleggers mikken op een hoog rende­ment, dat het liefst hoger is dan het gemiddelde op de beurs. Ook voor deze groep beleggers heeft Beleggers Belangen een voorbeeldportefeuille samen­gesteld, waarbij het de ambitie is om per jaar 11 procent rendement te halen. Dat kan alleen door ook meer risico te nemen.

Verwacht rendement

Ook voor offensieve beleggers is het belangrijk slim te spreiden tussen de verschillende beleggingsvormen, zoals aandelen, obligaties, goud, vastgoed, contanten en cryptomunten. Bij de zoektocht naar een goede mix kijk je dan als eerste naar een verwacht hoog rendement. Van welke sectoren of bedrijven verwacht je veel? Daarom zie je in de Offensieve Portefeuille bijvoorbeeld chips-machinemaker ASML. Door de hoge vraag naar chips, heeft dat bedrijf nu de wind mee. Maar er valt veel meer te kiezen. Hoe gaat vastgoed zich ontwikkelen? Of goud? Kijk daarbij ook naar voldoende historische informatie. Hoe hebben sectoren en bedrijven zich in het verleden ontwikkeld? Maak daarvan een eerste lijst.

Kredietcrisis

Variatie is belangrijk. Zitten je investeringen allemaal in dezelfde hoek of dekken ze elkaar juist een beetje af bij wisselende economische ontwikkelingen? Een mooi voorbeeld biedt de kredietcrisis, want tussen 16 juli 2007 en 9 maart 2009 verloor de Euro Stoxx 50-index (met daarin aandelen van de vijftig grootste bedrijven van Europa) bijna 60 procent van zijn waarde. Goud daarentegen steeg met 50 procent, Nederlandse staatsobligaties gingen met 6 procent omhoog en spaargeld steeg met 2,6 procent. Deze klassieke, veilige tegenhangers van aandelen deden het dus in die periode goed.

Kijk daarnaast ook naar de verhandelbaarheid van de investeringen. Beleg je in vastgoed door het écht te kopen, dan zit je daar lang aan vast en kun je niet zomaar over je kapitaal beschikken. Ook aan andere investeringsvormen zit je soms voor langere tijd vast.

Cryptomunten zoals bitcoins zijn razend populair, maar in vergelijking met ‘gewone’ aandelen een vrij nieuw en daardoor onzeker verschijnsel. En daarom zijn ze ook (nog) geen kandidaten voor de Offensieve Portefeuille van Beleggers Belangen.

Lange adem

Het verleden heeft beleggers ­geleerd dat de verliezen op aandelen groot kunnen zijn en lang kunnen aanhouden. Een lange adem is daarom een belangrijke vereiste voor offensief beleggen. Denk daarbij al snel aan een horizon van twintig jaar of meer. Heb je het geld (waarschijnlijk) eerder nodig, dan past daarbij een meer defensieve strategie. Je kunt er ook voor kiezen in de loop van de tijd wat te gaan schuiven met de verhouding tussen offensieve en defensieve beleggingen. Bijvoorbeeld door wat aandelen gaandeweg te ­verkopen, wat meer kasgeld aan te houden en te investeren in fondsen met lage kosten én met meer spreiding.

Wil je nog meer zekerheid, dan zijn er zelfs verzekeringen om ­risico’s af te dekken, al zijn daar wel extra kosten aan verbonden.

BelBel tabel
BeleggersBelangen

‘Het vraagt veel aandacht’

Jeff Thijssen, portefeuille­beheerder bij Beleggers ­Belangen: “Actief offensief beleggen is voor veel mensen een hobby. Je kunt daarmee inspelen op ontwikkelingen in de economie en hetgeen er speelt bij bedrijven. Ik richt me al jaren op kleine en middelgrote ondernemingen. Er zijn techreuzen met een waarde van meer dan 1000 miljard euro, maar die zullen minder snel verdubbelen in waarde dan succesvolle kleine bedrijven. Beleggers zijn vaak ongeduldig. Offensief beleggen is niet voor iedereen. Het vraagt veel aandacht en je moet de tijd hebben om resultaten af te wachten.”

Meer weten over beleggen? De site Beleggersbelangen.nl biedt abonnees een schat aan informatie en handige voorbeeldportefeuilles.

Bron: Beleggers Belangen/juni ’23