Wat iedere belegger moet weten

Getty Images

Door de lage rente, lonkt de beurs. Belegt u nog niet, of al jaren? Dit moet iedere belegger weten.

Spreid het risico

Beleggen vraagt spreiding. Waarom? Dat verlaagt het risico. En spreiden kan op een aantal verschillende manieren:
  1. De eerste manier van spreiden is door niet in een beperkt aantal aandelen te beleggen maar in veel verschillende aandelen. Dat kan ook met een bescheiden budget via wereldwijd gespreide aandelen-ETF, ook wel indexcrackers genoemd. In zo’n wereldwijde aandelen-ETF zitten honderden verschillende beursgenoteerde bedrijven.
  2. De tweede manier van spreiden is door niet alleen in aandelen te beleggen, maar ook in andere beleggingscategorieën zoals obligaties en vastgoed. 
  3. De derde manier van spreiden is door de aankopen te spreiden in de tijd. Anders gezegd: je brengt niet al je geld in één keer naar de beurs. Als er iedere maand voor een vast bedrag belegd wordt, kan er bij een hoge beurs relatief weinig gekocht worden. Maar als de beurs laag staat, kan er juist veel gekocht worden. Per saldo wordt er door te spreiden in de tijd een mooie gemiddelde prijs betaald. Kort gezegd: je brengt niet al je geld in één keer naar de beurs. 

Beperk de kosten

Beleggen kost geld. En die kosten zijn op de lange termijn van belang. Zo is van onervaren beleggers bekend, dat ze eigenlijk te veel handelen. Soms is dat goed, maar door de hoge kosten van een transactie gaat een deel van de koerswinst verloren. De meeste actieve beleggers denken dat de kosten (centenwerk) in het niet zullen vallen bij de winsten (euro’s) die ze gaan maken. Toch is het goed als langere termijn belegger het volgende voorbeeld goed te snappen. Een startbedrag van € 10.000 groeit in 25 jaar aan met gemiddeld 7% per jaar. Maar dit is voor kosten! Als de kosten 2% zijn, komt het nettorendement uit op 5%. In dat geval staat de teller na 25 jaar op €34.000. Bij 0,3% kosten zou dat €51.000 zijn.[ITEMADVERTORIAL]
 

Neem de tijd

Beleggen vraagt tijd. De lange adem is iets dat de belegger zelf mee zal moeten brengen. Dit betekent dat de belegger zich zal moeten realiseren dat (lange termijn) beleggen een blijvend onderdeel zal moeten zijn van de financiële huishouding. Beleggen is dus niet iets om ‘een jaartje te doen’. Nee, door de zich terugtrekkende overheid is de verwachting dat steeds meer Nederlanders hun financiële toekomst steeds meer in eigen hand moeten gaan nemen. In het buitenland is dat nu al veel meer het geval. Kijkend naar de gemiddelden over meer dan 100 jaar, levert beleggen op lange termijn  - 25 jaar - meer op dan sparen.
Auteur 
  • Redactie PlusOnline