Met de auto langs de Vlaamse Kust

Kamperen en verpozen aan het strand en in kustplaatsen

duinen
Getty Images

De Vlaamse Kust heeft meer in petto dan alleen zon, zee en strand. Er zijn veel stadjes en dorpen waar u heerlijk kunt eten, shoppen (ook op zondag!), fietsen, en van natuur en cultuur kunt genieten. De winkels zijn er alle zondagen open. Van al die leuke bestemmingen aan de kust van Vlaanderen hebben wij er een aantal voor u uitgekozen.

Houdt u van fietsen en wandelen en verblijft u graag in een vakantiechalet? Breng dan eens een bezoek aan De Panne, De Haan - Wenduine of Zeebrugge. Wandel langs mooie oude cottages, maak een tocht door de prachtige natuur, dompel uzelf onder in de cultuur of neem een kijkje in de haven. Probeer bijvoorbeeld de Kustwandelroute die langs de hele Vlaamse kustlijn reikt. De route is een netwerk van verharde en onverharde wegen tussen De Panne en Knokke-Heist. U kunt uw eigen wandelroute uitstippelen via knooppunten op de kaartbrochure of met de App voor iPhone of Android.

[ITEMADVERTORIAL]

Kamperen aan de kust

U kunt op verschillende locaties uw caravan plaatsen. Graag wat meer 'back to basic'? Met een tent kamperen is ook een uitstekende optie in één van de tenteweiden. 's Ochtends voelt u bij het verlaten van de tent direct de heerlijke frisse zeebries in uw gezicht. Zoekt u een overzicht van populaire kampeerlocaties aan de Vlaamse kust? Download dan nu deze kustkaart!

Zeebrugge

Elke zomer kunt u in de Zeebrugse strandbibliotheek gratis boeken lenen. Lees op een fijn plekje onder de zon of in de leessalon. Stap voor de lunch een gezellig visserscafeetje binnen en geniet van verse vis met Vlaamse frieten. Ook 's middags hoeft u zich niet te vervelen, in de maanden juli en augustus kunt u gratis film kijken op het strand. Bezoek de volgende dag ook nog even Seafront Zeebrugge, het maritieme themapark in de oude vismijn waar u kennis maakt met het ruwe vissersbestaan, de havengeschiedenis en het leven onder de zeespiegel.

Brugge markt
Getty Images

Vanuit Zeebrugge kunt u ook een dagje naar Brugge gaan. Geniet van een wafel of Belgische pralines en struin door de pittoreske straatjes. Drink een kopje koffie of een Belgisch biertje op één van de vele terrasjes en breng een bezoekje aan het chocolademuseum Choco-Story.

De Panne

Gaat u een dagje weg met uw kleinkinderen? Ga dan naar Plopsaland, helemaal in het zuidwesten van België, vlakbij de Franse grens. Het park is o.a. bekend van het kinder-tv programma Kabouter Plop en u vindt er vele attracties geschikt voor alle leeftijden.
Bezoekt u De Panne zonder kleinkinderen? Ga dan wandelen in het natuurreservaat De Westhoek of De Houtsaegerduinen. De Westhoek is het oudste natuurreservaat van Vlaanderen waar u veel zeldzame planten en dieren tegenkomt. Ervaar een unieke ontdekkingstocht langs duin en zee en geniet van prachtige uitzichten. 

Koksijde - Oostduinkerke

vuurtoren
Getty Images

Gaat u liever kamperen om te genieten van de natuur? Ga dan naar Koksijde - Oostduinkerke. Hier kunt u onder andere de hoogste duin van de Vlaamse kust beklimmen, De Hoge Blekker. En er is nog meer natuur te vinden in de Doornpanne en het Hannecartbos. Om ook nog een beetje cultuur op te snuiven kunt u een bezoekje brengen aan het Paul Delvauxmuseum, het Abdijmuseum Ten Duinen of het Nationaal Visserijmuseum.

Knokke - Heist

Net over de grens bij Zeeland vindt u de luxe badplaats Knokke - Heist. Maak een wandeling over het strand, ga shoppen in het centrum en ontdek de vele winkels, waaronder internationale topmerken in de Lippenslaan, Dumortierlaan en Kustlaan. Vanaf Knokke - Heist kunt u langs de gehele Vlaamse Kust richting De Panne fietsen. U bevindt zich hier in de Zwinstreek waar u heerlijk kunt wandelen en vogels kunt spotten in het vogelreservaat. Ook kunt u een bezoekje brengen aan het museum Sincfala, waar u zich kunt verdiepen in de Heistse vissers, hun familie en de geschiedenis van de Zwinstreek.

Oostende

Breng ook zeker een bezoek aan deze gezellige stad aan zee. Er is in Oostende veel te zien en te doen. Zo kunt u het Fort Napoleon bekijken, dat gebouwd is in 1811. Vergeet ook niet een kijkje te nemen in de haven waar zeilschip De Mercator voor anker ligt. Het schip dateert uit 1932, ligt sinds 1960 in de haven van Oostende en is toegankelijk voor publiek. Een laatste tip is het zandsculpturenfestival dat dit jaar voor het eerst plaatsvindt in Oostende.

Oostende station
Getty Images

 

10 tips om te genieten aan de kust

Hieronder vindt u nog eens tien tips om te genieten van de Vlaamse kust!

10 tips om dit najaar te genieten aan de Kus
10 tips om dit najaar te genieten aan de Kus

1. Lekker gezond
De Vlaamse kust is de ideale bestemming om de batterijen even op te laden. Uitwaaien op het strand met de neus in de zon of de wind is een gratis vitaminekuur.

2. Altijd iets te doen
In Vlaanderen is altijd wel iets te doen, ook zeker aan de kust. Plan uw evenementen en activiteiten op de site voor toerisme in Vlaanderen.

3. Op stap
De Kustwandelroute neemt je mee van De Panne tot Knokke-Heist (of omgekeerd). Met de beroemde knooppunten wandel je langs strand en duinen maar ook door de badplaatsen. Handig om op stap te gaan is de gratis applicatie, ook interessant voor kinderen. www.kustwandelroute.be.

4. Lekker tafelen
De Vlaamse kust is een gastronomisch paradijs, met grote en kleine adressen. De vis uit de Noordzee en de garnalen zijn dagvers. De chefs zijn ambassadeurs voor strand en zee. Ontdek hun verhalen en tips op www.zeevansmaak.be.

5. Het hele jaar door shoppen op zondag
Winkelen in een ontspannen sfeer? Het kan aan de Vlaamse kust. Van mode tot delicatessen: in de vele handelszaken en boetiekjes vindt u zeker wat u zoekt. Het is altijd heerlijk shoppen aan de kust. Het aanbod is groot, het kan op zondag en de zee is altijd vlakbij.

6. Tot 200 euro korting op cultuur
Iedereen is thuis aan de Vlaamse kust: ouders met jonge kinderen, medioren en actieve senioren, citytrippers, liefhebbers van cultuur. Handig is de gratis Kustpas met kortingen en voordelen in attracties en bezienswaardigheden.
 
7. Puur natuur

De zee, het strand en de duinen zijn puur natuur. Het Zwin, het Westhoekreservaat, de IJzermonding en andere natuurdomeinen zijn echte parels. Nog interessant: de Hoge Blekker is de hoogste kustduin en ook de windmolens van de Thorntonbank zijn per boot te bezoeken.

8. iTrippen
Wie in de badplaatsen vertoeft, ontdekt met de gratis applicatie iTrip Coast het beste van de Vlaamse kust. Evenementen, bezienswaardigheden of lekkere adressen zijn knap gebundeld in de applicatie. Gratis te downloaden op www.itrip.be

9. Op stap met een local
De echte kustschatten ontdek je met de Coast Greeters. Het zijn enthousiaste kustbewoners die hun favoriete plekjes tonen en authentieke verhalen vertellen. Een Coast Greeter is een vrijwilliger en neemt je gratis mee (max 6 personen). Info en reserveren op www.belgiancoastgreeters.com

10. Heerlijk logeren
Een weekendje weg met zicht op zee is altijd de moeite waard. Handig is de online boekingsmodule om snel een hotel, B&B, appartement of vakantiewoning te reserveren. Geniet van een fijn verblijf!

Zee van Smaak' presenteert heerlijke adressen om te proeven. Je ontdekt er de echte schatten van de Kust. De verse Noordzeeproducten, de vangst van de lokale visserij en uiteraard de Vlaamse garnaal zijn de ultieme smaakmakers van de kustgastronomie. De vele goede adressen inviteren en inspireren. Van De Panne tot Knokke-Heist. Het is altijd heerlijk vertoeven aan de Kust. Elke kustgemeente of kuststad heeft bijzondere troeven en de zee is altijd vlakbij. Lekker tafelen blijft dan ook een absolute kusttopper, want alleen hier proef je de zee op je bord. - See more at: http://www.dekust.be/zeevansmaak#sthash.f34XERg3.dpuf
Auteur 
  • Ingeborg de Vries