Nieuwpoort: historie aan de Belgische kust

Duik in 'den Groote Oorlog'

Getty Images

Plusredacteur Thijs Joosten bezocht samen met zijn reisgenote Nadia met de bijzondere, 130 jaar bestaande Kusttram onder meer de badplaats Nieuwpoort. Hij schreef over deze parel aan de kust en mijmert over de geschiedenis van "het dappere kleine België".

Nieuwpoort is een zeer gewaardeerde kustplaats van België. Vooral voor wandel- en natuurliefhebbers is Nieuwpoort een aantrekkelijke strandbestemming. Er worden geleide natuurwandelingen georganiseerd en kinderen kunnen de handen uit de mouwen steken op kinderboerderij ‘De Lenspolder’.

De ruime stranden, de pier en het wandelpad langs de havengeul nodigen uit tot lange wandelingen. Aanraders zijn verder het natuurdomein, te bereiken via een overzetboot, en de autoloze wandeldijk met zijn tientallen tavernes. In Nieuwpoort mondt de rivier de IJzer uit in de Noordzee via de Ganzepoot: het sluizencomplex dat zorgt voor de afwatering van de polders en voor de instandhouding van het waterpeil voor de scheepvaart.

[ITEMADVERTORIAL]

Plusredacteur Thijs Joosten over Nieuwpoort

"Bijna aan het einde van de Kusttramroute ligt Nieuwpoort, een badplaats die ook een grote rol in ‘den Groote Oorlog’ heeft gespeeld. Nadat koning Albert I in 1914 een dramatische oproep had gedaan om het laatste niet-bezette lapje Belgisch grondgebied tot de laatste man te verdedigen, zijn de zes sluizen van de Ganzenpoot in Nieuwpoort geopend en werd het achterland onder water gezet. De Duitsers werden gedwongen zich terug te trekken, voor zover ze niet verdronken waren, en zouden er tot de wapenstilstand in 1918 niet in slagen het te heroveren.

In de kelder van het Koning Albert I Monument naast de Ganzenpoot vinden we het bezoekerscentrum Westfront Nieuwpoort. Van hieruit pakt Nadia de lift naar de bovenverdieping omdat ze van het uitzicht over de Westhoek wil genieten. Mijn hoogtevrees dwingt me helaas om op de begane grond te blijven.

Uitkijkend over het sluizencomplex mijmer ik over de ingenieur en de schipper die de sluizen openden, een daad met een enorme symbolische betekenis: hierdoor ontstond het beeld van het kleine, dappere België, dat heldhaftig de Duitse vuurstorm weerstond en zoveel steun in de wereld vergaarde."

Tips

Gezellige kroegjes en restaurants vindt u op de Kaai van Nieuwpoort, waar u natuurlijk een heerlijke Belgisch biertje kunt drinken.

Of ga met Plus mee naar het Cosmopolite Hotel, ideaal gelegen in het hart van Nieuwpoort-Bad.

Auteur 
  • Thijs Joosten
Bron 
  • Plus Magazine