Bespaartips van Marieke

Bespaarexpert Marieke Henselmans weet altijd van de nood een deugd te maken. Ook in tijden van crisis.

 

Moeilijk voor te stellen, dat we eind vorig jaar nog nooit van corona hadden gehoord. Daar zitten we dan. Ouderen en mensen met reeds bestaande hart- of longproblemen zijn extra kwetsbaar. We kunnen fysieke contacten zoveel mogelijk vermijden, maar dat zorgt ook voor isolatie, eenzaamheid en piekeren. Maar zo’n crisis brengt ook allerlei creativiteit en goeds naar boven. Dat kost niks. 

Jonge mensen helpen….gratis


Studenten die ineens niet meer naar de universiteit konden bedachten de site: www.gewoonmensendiemensenwillenhelpen.nl . Je kunt je aanmelden en vertellen of je wilt helpen of geholpen wil worden. Er hebben zich ontzettend veel jonge mensen aangemeld die willen helpen! Ze bieden hulp aan voor het doen van boodschappen, hond uitlaten en meer en zijn ook in voor een (telefonisch) praatje. Als je hulp wilt vragen ze naam, adres, telefoon en hulpvraag in te vullen en zoeken ze een match. Andere studenten bellen met ouderen.

Vragen en praten


Veel ouderen hebben normaal gesproken al minder sociale contacten, maar door de corona epidemie krijgen mensen minder bezoek, omdat vrienden en familie voor ieders veiligheid bezoekjes uitstellen. Niet alleen studenten bieden hulp aan, ook anderen willen graag helpen. Het Rode Kruis opende bijvoorbeeld een Rode Kruis Hulplijn voor vragen en gesprek (070-4455888). Dit nummer is van maandag t/m vrijdag bereikbaar tussen 9:00 – 21:00 uur en op zaterdag tussen 10:00-16:00 uur. Een vergelijkbaar initiatief: studenten bellen met ouderen.

Wandelen


Als je nog wel mobiel bent is het juist goed om dagelijks naar buiten te gaan. Zonlicht is nodig voor de aanmaak van vitamine D en het is ook goed voor de stemming. Het is belangrijk om te zorgen voor afstand (minimaal 1,5 meter), geen handen te schudden en was regelmatig je handen. Heb je milde klachten? Blijf dan thuis. Door de coronacrisis kan het op sommige plaatsen plotseling heel druk zijn. Controleer daarom voor vertrek altijd even de route en de bestemming. Bij twijfel: blijf thuis.

Regeren en besparen = vooruitzien


Is er binnenkort iemand jarig? Begin op tijd na te denken over een cadeau. Veel winkels zijn dicht, daarom kun je online kijken. Daar kun je, bijvoorbeeld bij Bol.com vaak een ander adres opgeven om het cadeau te laten bezorgen. Misschien een T-shirt of mok laten bedrukken, met tekst of foto.

 

De meeste mensen deugen


Nu het rustiger is, is er meer tijd voor lezen. Het boek ‘De meeste mensen deugen’ van Rutger Bregman staat al maanden hoog in de lijst van best verkochte boeken en dat is niet voor niks. Dit boek kan een enorme oppepper geven. Niet goedkoop, maar een goede stemming is ook wat waard. De coronacrisis bewijst zijn gelijk trouwens: wonderbaarlijk hoeveel mensen willen helpen.

Kinderboeken voor 1 cent

Bol.com heeft een hele sympathieke actie: thuisblijvertjes. Voor 1 cent per kan je een digitaal lees- of luisterboek downloaden. 1 Cent! Deze week zijn er 10 in de aanbieding. Volgende week 10 nieuwe. Leuk om te doen: voorlezen via Skype. Of samen luisteren via Facetime.

Hulpvraag via WhatsApp 


Helaas: boeven blijven ook actief. Ze bellen aan, vragen of ze boodschappen zullen doen en vragen pinpas en code. Nooit doen! Of een bekende vraagt om geld via WhatsApp en meldt dat hij/zij ‘een nieuw telefoonnummer heeft. Zoek dan eerst mondeling contact met diegene, probeer het ‘oude ‘ nummer om het verhaal te controleren. Dit is vaak oplichting, de daders maken misbruik van jouw hulpvaardigheid.

Nog meer besparen? Kijk op rechtopgeld.nl/bespaarboeken/index.php