Goedkoper bellen met gratis apps

Getty Images

Je kunt bellen met apps, zoals WhatsApp, Messenger en Skype. Maar hoe handig is dat eigenlijk? En bespaar je er geld mee?

Bellen met je mobieltje hoeft niet duur te zijn. Bij abonnementen betaal je niet meer per minuut, maar een vast bedrag waarmee je een bepaald aantal minuten of zelfs onbeperkt mag bellen. Heb je een beperkt aantal belminuten beschikbaar en bel je buiten je bundel, dan kan het ook binnen Nederland behoorlijk in de papieren lopen.

Bellen naar het buitenland is vaak nóg duurder. Gelukkig kan je bellen via internet. Dat lijkt gratis, maar ook hierbij moet je opletten.


Hoe werkt bellen met apps?

Bellen via internet bestaat al langer. Even ‘skypen’ met familie of vrienden in het buitenland is al jaren een begrip. Al is de populariteit van dit programma een beetje op zijn retour: dat kan nog steeds met je computer of laptop en met je tablet en smartphone.

Bellen via internet wordt ook wel VOIP genoemd. VOIP staat voor Voice (stem) over IP, waarbij IP verwijst naar internet: een stem verzenden over een netwerk. Deze VOIP techniek was oorspronkelijk gericht op pc’s maar werkt ook heel goed op je smartphone en tablet.

Maar let op: je hebt er dus altijd een internetverbinding voor nodig! Als je mobiele telefoon thuis op het WiFi-netwerk is aangesloten, kan je daar dus met apps internetbellen.


Er zijn tientallen apps voor internetbellen. De populairste zijn:

WhatsApp
Gratis
Android en Apple smartphone
Windows pc en Mac pc, alleen in combinatie met een smartphone in de buurt
Toegang met WhatsApp account
Niet direct bellen naar vaste- en mobiele nummers

Facebook Messenger
Gratis
Android en Apple smartphone en tablet
Windows pc
Toegang met Facebook account
Niet direct bellen naar vaste- en mobiele nummers

Skype
Gratis
Android en Apple smartphone en tablet
Windows, Mac en Linux pc
Toegang met Microsoft of Skype account

FaceTime
Gratis
Apple smartphone en tablet
Mac pc
Toegang met je mobiele nummer of e-mailadres
Niet direct bellen naar vaste- en mobiele nummers

Deze apps vind je in de store voor je apparaat. Soms moet je een account aanmaken om de app te kunnen gebruiken. Bij Messenger of WhatsApp is dit niet nodig als je die al gebruikt om berichten te versturen op je mobieltje.

De eerste stap is het verzamelen van de contactpersonen die je wilt toevoegen aan je contactlijst. Dat kan aan de hand van een naam, telefoonnummer of e-mailadres. Bij veel bericht- en belprogramma’s wordt bij de eerste keer instellen al automatisch gevraagd of je je bestaande contacten op je tablet of smartphone wilt toevoegen. Handig! Die hoef je dan dus niet meer apart op te zoeken op internet. De mensen in je contactlijst kun je daarna simpelweg opbellen door op hun naam te klikken en aan te geven dat je contact wilt maken.

Tutorials

Zo werkt bellen via Facebook Messenger op een iPhone:

En zo op een Android-telefoon:

Wilt u ook zo'n handig stappenplan bekijken voor bellen via WhatsApp op een iPhone en een Android-telefoon? Klik dan hier.

Beperkingen

Een nadeel van deze manier van bellen, is dat je alleen kunt bellen naar mensen die hetzelfde belprogramma op hun mobiel of tablet hebben staan. Je kan met een Android telefoon bijvoorbeeld niet FaceTimen met iemand met een iPhone. Maar het razend populaire WhatsApp wordt nu bijna standaard gebruikt op alle mobiele telefoons. Daarmee zijn veel mensen dus goed bereikbaar.

De belverbinding via internet is soms beter dan gewoon mobiel bellen, maar soms ook slechter. De ervaringen hier op de redactie zijn wisselend en soms is dat een kwestie van gewoon even allebei proberen.