Energielabel ook inzichtelijk voor huurders

Vraag van de week

Getty Images

Sinds eind augustus kunnen huurders de gegevens waarop het energielabel is gebaseerd, inzien en downloaden. Dit kan alleen voor het adres waarop de huurder staat ingeschreven. Inzien gaat via MijnOverheid.

Dat meldt de Woonbond. Huurders konden tot eind augustus alleen de letter (of het cijfer) van het energielabel  opzoeken. De gegevens waarop het label was gebaseerd, was alleen beschikbaar voor de eigenaar van de woning. Huurders konden die gegevens wel opvragen bij de verhuurder, maar veel verhuurders waren niet bereid deze gegevens te delen.

Huurders zijn nu niet meer afhankelijk van de verhuurder voor inzage in de gegevens achter het energielabel. Een huurder kan nu controleren of het energielabel van de woning klopt. Voor huurders is het energielabel belangrijk. Het bepaalt bijvoorbeeld de volgorde waarin huurwoningen verduurzaamd worden. Woningen met label E, F of G zijn het eerste aan de beurt. Ook de hoogte van de huur hangt samen met het energielabel.

Verduurzamen

Bij energielabels die zijn opgesteld na 1 januari 2021 kunnen huurders ook een advies halen welke mogelijkheden er zijn om de woning te verduurzamen. Voor huurders die een verzoek willen doen aan de verhuurder om de woning te verduurzamen is dat belangrijke informatie.

De Woonbond heeft er lang voor gepleit dat huurders volledige inzage krijgen in het energielabel van hun woning. Vorig jaar beloofde minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting dat huurders uiterlijk in de zomer van 2023 inzage zouden krijgen.

Bron: Woonbond
 

Auteur