Energietarieven blijven dalen, maar niet iedereen profiteert daarvan

De energieprijzen dalen opnieuw. Gemiddeld verlaagden energieleveranciers hun tarieven per 1 april met nog eens 5,5 procent ten opzichte van 1 maart. In het eerste kwartaal van dit jaar waren de tarieven al twintig procent lager dan in het eerste kwartaal van 2019.

Dat meldt vergelijkingssite Independer op basis van een analyse van de april-tarieven. Consumenten die op 1 april overstapten naar een andere energieleverancier besparen door de daling 32 euro per jaar meer dan consumenten die de overstap al op 1 maart maakten. Een goede keuze op het juiste moment kan dus zorgen voor een flinke besparing.

Bij een variabel contract loopt het tarief in de regel achter de marktontwikkelingen aan. De tarieven worden twee keer per jaar, op 1 januari en 1 juli, aangepast. Consumenten die nu een variabel tarief hebben, kunnen extra besparen doordat zij hun hoge variabele tarief inruilen voor een lager tarief dat een aantal jaren vaststaat. In veel gevallen blijven energieklanten te lang zitten waar ze zitten en stappen niet ieder jaar over. Daardoor laten ze, ook bij sterk dalende tarieven,  per jaar soms honderden euro's liggen.

Stap ook over via Plus Kostenservice >>