Feestelijke bespaartips van Marieke

December een dure maand? Met deze tips van bespaarexpert Marieke Henselmans valt dat reuze mee.

1: Feestbegroting


Wees geen struisvogel, ga een middagje achter de laptop zitten en maak een feestbegroting.
Wat is je saldo, je spaargeld, welke inkomsten en uitgaven komen nog? Hoeveel wil je uitgeven aan Sint, aan cadeautjes, aan kerstversiering, kerstcadeautjes, kerstdiner- of lunch, aan oudejaarsavond? Bij welke bedragen voel je je goed? Het gaat om de sfeer en het gebaar tenslotte.

2: December duur?

Welnee, dat hangt van je eigen keuzes af
Het belangrijkste misverstand is, dat het pas een zalige Sint en/of Kerst kan worden als je er maar veel aan spendeert. Een andere valkuil is veel kant-en-klaar kopen. De toetjes zelfs compleet in het glazen schaaltje voor €8,90 per stuk. Het is niet eens lekker, duur en zorgt voor een nieuw probleem: verveling. Hoe komen we die dagen door? De oplossing: juist alles zelf maken en de taken verdelen.

3: Rendement koopzegels


Wijlen mijn moeder deed het al: koopzegels sparen. Gezellig, ouderwets en tegenwoordig eigenlijk super slim vanwege het hoge rendement. Bij Coop, Jumbo, Albert Heijn en Plus kun je zegels bij de boodschappen kopen. Bij Coop en Jumbo is het rendement 4%, bij Albert Heijn 6% en bij Plus 50%! Een volle spaarkaart waar je € 4 voor betaalde levert bij Plus €6 op.

4: Aanvullende AOW aanvragen


Tienduizenden ouderen leven onder de armoedegrens omdat ze niet de aanvullingen krijgen waar ze recht op hebben. Het gaat onder andere om ouderen die geen volledige AOW ontvangen omdat ze een jongere partner hebben en geen pensioen hebben opgebouwd. Zij hebben recht op aanvulling van de AOW, maar moeten dat wel zelf aanvragen. Zie svb.nl

5: Recht op toeslag, zelf aanvragen


Ouderenorganisatie melden dat senioren vaak veel geld mislopen omdat ze huur- en zorgtoeslag waar ze wel recht op hebben niet aanvragen. Het gaat om één op de zes huishoudens met 55-plussers. Ze lopen hierdoor mogelijk jaarlijks duizenden euro's mis. Zonde! Kijk op berekenuwrecht.nl

6: Toeslagen zelf aanvragen bij de belastingdienst!


Als je googelt op ‘toeslagen’ kom je mogelijk terecht bij commerciële sites die je zogenaamd helpen een toeslag aan te vragen. Zij sturen daar later een rekening voor. Niet nodig en niet wenselijk. Google dus op ‘Belastingdienst’ en op de site zoek je op ‘toeslagen’. Enkele sites die niet van de Belastingdienst zijn: huurtoeslag.nl, toeslagenaanvragennet.nl, mijntoeslagen.nl en zorgtoeslag.nl          

7: Koelkast vervangen


Heb je een (stok)oude koelkast en/of vriezer? Best een idee om hem te vervangen, voordat hij je op een onverwacht moment in de steek laat. Op jaarbasis kost een oude koelkast €106,- aan stroom, bij normaal gebruik. Bij een A++ model kost het ongeveer €35 euro. Een A++ koelkast kan per jaar dus rond de €70 per jaar besparen. Je bespaart ook door koelen en vriezen in 1 apparaat te combineren, en een zo klein mogelijk model te kiezen.

8: Betaal per jaar


De zorgverzekering, de autoverzekering en sommige andere verzekeringen en ook abonnementen, zoals op de krant, kun je in één keer, voor het komende jaar betalen. Dat heeft een paar voordelen. Je krijgt korting, het zorgt voor een lager saldo wat voor sommigen handig is voor de spaarbelasting, en je bent er maar vanaf.

Fijne feestdagen!

Leuke bespaarboeken cadeau geven? ? Kijk op https://bespaarboeken.nl/site/