Gas verbruikt ondanks vakantie

Gaslek
Getty Images

Stel, u komt na twee weken thuis van vakantie. Tot uw schrik merkt u dat er tóch 5 kuub gas op de meter is bijgeteld. De kachel stond uit. Hoe kan dit?

Ten eerste: er is bij gas vrijwel nooit sprake van sluipverbruik. Er moet dus een aanwijsbare oorzaak zijn als er een significant verschil is in de meterstand. Heeft u echt geen apparaten aanstaan die gas verbruiken? De meest waarschijnlijke bron is dan een gaslek. De waakvlam van een ketel is niet krachtig genoeg om zoveel gas te verbruiken.

Een gaslek is meestal wel te ruiken. Wilt u het testen, dan kunt u gaskraan een nachtje dicht draaien. Loopt de meter toch door, dan is de oorzaak mogelijk een lek. Maar de meter zelf kan ook stuk zijn. Neem contact op met de netwerkbeheerder voor verder onderzoek.

Een derde mogelijkheid is dat er een boiler in de ketel zit, die een kleine hoeveelheid water langdurig warm houdt. Als u dan uw kraan opent, is er direct heet water beschikbaar. Dat kunt u uiteraard nagaan als u op het internet informatie zoekt op de merknaam en het model van uw CV ketel.

Auteur 
Bron 
  • AD