Geboekt bij Airbnb? Vraag je bemiddelingskosten terug

Liefst een miljoen Nederlanders boeken weleens een vakantieslaapplek bij Airbnb. Daarvoor betalen ze – vaak forse – bemiddelingskosten. De rechter heeft echter op 9 maart 2020 besloten dat dit niet mag. Kan iedereen die ooit bij Airbnb boekte nu zijn bemiddelingskosten terugvragen?

Wat doet Airbnb volgens de rechter fout?

Airbnb vraagt zowel aan de huurder als de verhuurder om bemiddelingskosten. Dat mag niet van de Nederlandse wet.

Hoeveel bedragen die kosten?

Gemiddeld 15 procent van de verhuurprijs zonder maximumbedrag. Wie tijdens zijn hele vakantie in Airbnb-accommodaties slaapt, is dus best een aardig bedrag kwijt. Maartje en haar partner Rick uit Utrecht betaalden bijvoorbeeld tijdens twee vakanties – in totaal 33 nachten – liefst 200 euro aan bemiddelingskosten. Een van die vakanties was ook nog in Mexico, waar de slaapplekken relatief goedkoop zijn.

Krijgt iedereen nu de betaalde bemiddelingskosten van Airbnb terug?

Je kunt het natuurlijk proberen, maar succes is niet gegarandeerd. Volgens Airbnb hebben de rechters in Rotterdam en Utrecht namelijk vergelijkbare claims afgewezen.

Gaat het om alle bemiddelingskosten die ooit zijn betaald?

Nee, alleen de kosten na  juli 2016.

Gaat het alleen om Airbnb-boekingen in Nederland?

Nee, om boekingen in de hele wereld.

Hoe kan ik een claim indienen?

Dat moet bij Airbnb in Ierland, want die heeft daar zijn hoofdkantoor. Het is dus een gedoe. Wie wil, kan het advocatenkantoor inschakelen dat deze rechtzaak tegen Airbnb heeft gewonnen. Dit start dan een procedure tegen Airbnb. Niet gratis natuurlijk: je moet de advocaten 30 procent van je opbrengst betalen. Maar als deze procedure niets oplevert, hoef je niets te betalen. Kijk op www.dienenvantweeheren.nl Wie liever zelf Airbnb in Ierland wil aanschrijven, vindt op dezelfde website een voorbeeldbrief.

Op vakantie met Airbnb? Tips voor het boeken van de leukste slaapplek voor een scherpe prijs vind je hier door hier te klikken.