Is een pelletkachel een voordelig alternatief voor stoken op gas?

Getty Images

Door de sterk gestegen energieprijzen worden alternatieven aantrekkelijker, zoals de pelletkachel én de pellet-cv.

De pelletkachel kan een voordeliger alternatief zijn voor gas, maar of dat zo is, hangt van veel zaken af.

Ten eerste is de vraag wat de pelletkachel moet gaan doen: alleen de verwarming in één ruimte regelen, of die in het hele huis? Of moet de pelletkachel ook het andere water in huis, zoals de douche opwarmen? Ook dat kan, maar het bepaalt de kosten. En: de gasprijzen zijn nu extreem hoog en het is de vraag hoe lang dat zo blijft.

Wat is een pelletkachel?

Een pelletkachel is een volautomatische kachel die brandt op geperste houtkorrels. Je hoeft er dus niet steeds een blokje op te gooien. In plaats daarvan zet je zo’n kachel aan en je voegt af en toe wat korrels/pellets toe. Deze pellets bestaat uit geperste houtsnippers of zaagsel uit de houtverwerkende industrie. Deze pellets zijn schoon, kurkdroog en branden daardoor ook schoon: er is nauwelijks as. Dat alles maakt een pelletkachel zéér rendabel.

Je kunt een pelletkachel gebruiken voor sfeerverwarming in bijvoorbeeld de woonkamer, maar je kunt zo ook zo inrichten dat ze het hele huis verwarmen. Ze nemen dan een deel van de functie van de CV over. Wil je ook warm water uit de kraan? Dan kies je voor een biomassaketel, ook wel een pellet-CV-ketel genoemd.

Wat kost een pelletkachel?

Er zijn grote prijsverschillen, maar een gewone pelletkachel kost volgens MilieuCentraal al snel 2.000 euro. Het kan goedkoper, maar dan is het een pelletkachel die waarschijnlijk minder schoon en goed brandt. Daar komen nog installatiekosten bij voor onder meer een rookkanaal. Ook dat kost snel 2.000 euro. En op de aanschaf van een pelletkachel zit GEEN subsidie. Wil je een pelletkachel die je ook kunt aansluiten op je CV om zo de rest van het huis te kunnen verwarmen reken dan op minstens duizend euro aan extra kosten.

Er zijn verschillende soorten pellets: wit en bruin/gekleurd. De witte zijn duurder, maar hebben als voordeel dat ze schoner branden. De bruine branden vuiler, maar geven meer warmte af. De prijs verschilt ook, witte pallets zijn duurder en kosten 60-70 cent per kilo. Bruine pallets kosten bij het schrijven van dit artikel 45-50 cent.

Wie per jaar 1.400 kuub gas gebruikt voor de verwarming (dus zonder warm water), zou daarvoor volgens MilieuCentraal zo’n 3.300 kilo pellets opstoken.

De kosten voor gas verschillen nu sterk per huishouden. Stap je over naar een nieuwe leverancier met een nieuw contract, dan betaal je nu rond de 3,50 euro per kuub. Maar veel huishoudens hebben nog een lopend contract, met een aangepast variabel tarief en betalen vaak rond de twee euro per kuub. De verwachting is dat ook deze huishoudens vanaf 1 januari 2023 meer gaan betalen.

Het inschatten van de gasprijs is een gok, en bij dit rekenvoorbeeld gaan we uit van 3 euro per kuub en gemiddeld verbruik van een huishouden. Dat is dus de huidige, historisch hoge gasprijs, die vooral nieuwe huishoudens met een nieuw contract moeten betalen.

Stookkosten per jaar voor gas
1.400 m3 x 3 euro = 4.000 euro

Stookkosten per jaar voor pelletkachel
3.300 kilo x  0,60 euro = 1.980 euro

Met de huidige energieprijzen kan een pelletkachel voor sommige huishoudens een goedkoper alternatief zijn, dat je binnen vijf jaar kunt terugverdienen. Maar het is de vraag of deze prijzen zo blijven.

UPDATE: Naar aanleiding van dit artikel wijst MilieuCentraal ons erop dat het CBS rekent met een lagere gasprijs van 2,60 euro per kuub en het Planbureau gaat zelfs uit van een nog lagere langjarig gemiddelde gasprijs. Bovendien rekent MilieuCentraal met een prijs van 68 cent voor een kilo pellets. Met deze aannames zou een pelletkachel op de lange termijn tot wel 20 procent duurder uit kunnen pakken. Wil je besparen op stookkosten? Dan zijn er veel slimme alternatieven voor de aanschaf van een pelletkachel. 

Een pelletkachel en gezondheid en milieu?

Bij verbranding komt fijnstof vrij en dat is een belasting voor de gezondheid en het milieu.  Over de milieuvriendelijkheid van een pelletkachel zijn de meningen daarom verdeeld. In vergelijking met een open haard of een gewone kachel is een pelletkachel een stuk schoner. In vergelijking met een CV-ketel of (hybride) warmtepomp is een pelletkachel niet schoner. Meer over de milieuvriendelijkheid van pelletkachels lees je op de website van MilieuCentraal.

Auteur