Zo bespaar je het meeste op energie

Kleine ingrepen, bewuster stoken en slim overstappen kunnen heel veel voordeel opleveren. Tien bespaartips.

1. Ventilators onder de radiatoren

Speciale ventilators onder de ­radiatoren zorgen voor een snellere verspreiding van de warme lucht door de kamer. Je cv-ketel hoeft dan minder hard te werken. Nadeel: ze maken geluid. 

Zo’n ventilator heb je al voor een paar tientjes, maar de slimmere ­varianten kosten meer dan €300.

2. Gordijnen dicht

Gordijnen ’s avonds dichttrekken voorkomt warmteverlies. Laat ze niet over de radiator hangen, want dan vertrekt de warmte linea recta naar buiten. Liefst eindigen je gordijnen op de vensterbank.

3. Zonne­panelen

De kosten dalen steeds verder, waardoor het rendement oploopt.

4. Thermostaat één graadje lager

Door zuinig te stoken kun je jaarlijks flink besparen op de energierekening. De thermostaat één graadje lager zetten scheelt al gauw €90 per jaar. Wanneer je actief bent met bijvoorbeeld opruimen, afwassen of stofzuigen, is 19 graden Celsius meestal warm genoeg. Maar je kunt nog veel meer stookkosten besparen met simpele aanpassingen. Voorkom bijvoorbeeld het weglekken van warmte door alle deuren in huis te sluiten, ook boven en op zolder. 
Verwarm verder alleen de ruimtes waar je veel bent. Dit scheelt je €240 stookkosten per jaar. In de keuken wordt het tijdens het koken vanzelf al ietsje warmer. ’s Nachts kun je de thermostaat in de woonkamer makkelijk terugdraaien tot 15 graden. Verlaag de thermostaat een uur voordat je gaat slapen alvast. Zo bespaar je nog eens €20 per jaar. In een woning met vloerverwarming houd je de thermostaat ’s nachts liever op 17 graden, anders duurt het ­op­warmen tijdens het opstaan te lang.

5. Warmwatervat uit

Een beruchte energievreter is het warmwatervat in veel cv-combiketels. De ketel stookt 24 uur per dag het warmwater op tot 60 à 80 graden. Zet die voor­ziening uit als je een weekeindje weggaat of met vakantie bent.

6. Spouwmuur isoleren

Spouwmuurisolatie kost bij een hoekwoning hooguit €2100 en levert jaarlijks ruim €650 besparing op. Je verdient dit dus in drie jaar terug. En je huis voelt behaaglijker aan. Overigens heeft driekwart van onze huizen al een vorm van spouwmuurisolatie. 

7. Folie achter de radiatoren 

Een combinatie van spouwmuurisolatie, driedubbel vensterglas en dak- en vloerisolatie kost zomaar €10.000 of meer. Kleine beetjes helpen ook, zoals het plakken van (extra dikke) zilvernoppenfolie op de muren achter de radiatoren of – met magneetjes – achter op de radiator. Per vierkante meter folie bespaar je 10 kuub gas ofwel €8 per jaar. Beter is het natuurlijk de buitenmuren te isoleren.

8. Slimmer wassen 

Wassen kan ook op 30 in plaats van 60 graden Celcius; dat scheelt een dubbeltje per wasbeurt. Drogen aan de lijn in plaats van in de droger levert per droogbeurt minstens net zoveel op. Zo bespaar je per jaar makkelijk €40. 

9. Temperatuur programmeren

Met aparte thermostaatknoppen regel je de temperatuur per kamer. Ze kosten amper €5 meer dan een gewone radiatorkraan. Is er overdag niemand thuis? Draai dan de thermostaat omlaag naar 15 graden. Dit bespaart €160 per jaar. Laat de vloerverwarming draaien op ongeveer 17 graden, zodat de vloer niet steenkoud aanvoelt als je weer thuis komt. Wie geen zin heeft steeds aan de thermostaat te moeten denken, is voordeliger uit met een programmeerbare klokthermostaat. Er zijn zelfs slimme apparaten die dit automatisch inregelen door het stookpatroon een week te volgen. 

10. Slim en gratis overstappen scheelt honderden euro's

Je merkt dat de energierekening omhoog is gegaan en vraagt je af of dat niet goedkoper kan. Je gaat op zoek naar een voordelige aanbieder en vindt via een vergelijkingssite een fantastische aanbieding. Het scheelt maar liefst 300 euro per jaar! Je regelt de overstap en bent erg blij met je slimme actie.  En wat een mooie prijs heeft die nieuwe leverancier! Je bent zo tevreden dat je er niet bij stilstaat dat de nieuwe leverancier ook hogere, variabele tarieven heeft. En als je een eenjarig contract hebt afgesloten, ga je het jaar erna die hogere tarieven betalen. Daarmee zit je binnen de kortste keren weer op hetzelfde prijsniveau als bij de vorige leverancier. Een oplossing is ieder jaar overstappen. Doe dat slim: dus aan het einde van de looptijd en niet tussentijds. Dan kan de leverancier een boete in rekening brengen die het voordeel teniet doet. Stap je na de looptijd over, dan is de overstap in principe gratis.