Koffiezegels: poen of plezier?

Oudere dame drinkt koffie
Getty Images

Nog steeds prijken ze op de pakken van Pickwick, Douwe Egberts en Perla: waardepunten. Miljoenen mensen sparen ze, maar wat leveren ze eigenlijk op?

Dit jaar is het honderd jaar geleden dat Douwe Egberts de eerste spaarpunten uitgaf. Daarmee zijn de spaarzegels van de koffie­gigant antiek. In de vorige eeuw konden koffieliefhebbers in de geschenkengids een mooie besteding voor hun punten uitzoeken. Een stijlvolle koffiemolen bijvoorbeeld, of kinderboeken over de avonturen van Flip en Flap. Of het eerste volautomatische koffiezetapparaat met filter, de Wigomat. De producten waren exclusief te koop bij de geschenkenwinkel van Douwe Egberts.

Sparen anno 2024

In honderd jaar is er veel veranderd, al is het aantal spaarders nog steeds gigantisch. Douwe Egberts heeft er naar eigen zeggen 4,5 miljoen. Al die spaarders moeten het doen zonder geschen­kenboekjes en de cadeauwinkels zijn gesloten. De punten ruil je ­tegenwoordig in bij Blokker. Hiervoor moet je eerst met je e-mailadres een digitaal DE-account aanmaken of laten aanmaken in een Blokker-winkel. Daar kun je vervolgens ook je stapeltjes koffie- of theepunten – gebundeld in pakketjes van duizend – laten digitaliseren. Je kunt er ook je aankoop doen, maar online bestellen kan ook. Je kunt kiezen voor serviesgoed, koffiezetapparaten en water-kokers. Koffie of thee kopen kan ook. Je kunt je aankoop volledig met waardepunten betalen of aanvullen met geld.

Concurrent Perla van Albert Heijn heeft sinds 1978 een spaarprogramma met koffiezegels, waar nu 1 miljoen spaarders aan meedoen. Kon je vroeger een gratis pak koffie krijgen voor een volle spaarkaart én sparen voor serviesgoed en lepeltjes, sinds 2013 geeft Albert Heijn alleen nog korting op de boodschappen. Maar hoe lucratief is al dat ­sparen nu eigenlijk? Levert het wat op of is het een slimme marketingtruc voor spaarfanaten?

Tabel belasting
Plus Magazine

Douwe Egberts-punten

Spaarpunten van Douwe Egberts zijn te vinden op de verpakkingen van DE-koffie, Pickwick-thee en Senseo. In de tabel rechts staan het aantal waardepunten per verpakking en de uitgave per punt.

Bij iedere 200 punten gaat er €1 af van het aankoopbedrag van het product dat je kiest. Eén waardepunt is dus een halve cent waard. Wil je bijvoorbeeld een witte cappuccinomok met een rood Douwe Egberts-logo voor €5 kopen, dan kost dat 1000 waardepunten. Die kun je bij elkaar sparen met 100 pakken filterkoffie van 250 gram à €4, voor in totaal €400. Koop je steeds een dubbele verpakking filterkoffie van 1000 gram, dan hoef je er maar 8 te kopen en betaal je €120. Wil je een theeglas van €6,99 kopen, dan heb je 1400 waardepunten nodig. Je moet hiervoor 350 pakjes thee kopen à €2. In totaal heb je dan €700 uitgegeven.

Perla-punten

Waardepunten van Perla vind je op koffieverpakkingen van AH Perla en AH Excellent Perla. Deze plak je nog ouderwets op een spaarkaart. Een volle met 250 punten geeft recht op €2 korting op de boodschappen. Dat betekent dat je voor 1 spaarpunt 0,8 cent krijgt. Dat is meer dan bij Douwe Egberts, terwijl de gemiddelde uitgave per punt ­nagenoeg gelijk is. Bij Perla krijg je de korting altijd op het volledige ­assortiment bij Albert Heijn, of je nu koffie, een pizza of servetten koopt. De €2 korting kun je bij elkaar sparen met 13 pakken koffiepads à €4,70; in totaal geef je dan ruim €60 uit. Koop je koffie in een verpakking van 250 gram, dan heb je 25 pakken à €3,60 nodig; in totaal geef je dan €90 uit.

Tel uit je winst

Als je toch koffie en thee koopt met waardepunten en je houdt van sparen, dan kun je je voordeel doen met een spaarprogramma. Als je grote verpakkingen koopt, verdien je er het meest aan. Er is niet één spaarprogramma dat ­eruit springt als het gunstigste. Als je graag spaart voor geschenken, is Douwe Egberts leuker. Heb je liever korting op boodschappen, dan is Perla favoriet.

Het goede doel

Heb je nog waardepunten in de keukenla, maar geen zin meer in sparen? Dan kun je ze schenken aan een goed doel. Waardepunten van DE kun je omzetten in een gift aan het Nationaal Ouderenfonds, het Oranje Fonds en de Voedselbanken bijvoorbeeld. Soms kan je de waardepunten van DE of Perla ook afgeven bij een goed doel in de buurt.

Auteur