Lekker voordelig de winter in!

Koning Winter is vaak een dure kostganger, maar dankzij de tips van bespaar-expert Marieke Henselmans beperk je de schade.

1: Bladblazers: weg ermee

Dat energie zo duur is, is een goede aanleiding de bladblazer aan te pakken. Heb je er geen? Houden zo. Het opruimen van blad is in een groene tuin niet nodig. Wil je het toch, gebruik dan de grashark en leg bladeren op de composthoop of doe ze in de groenbak. Het je een tegeltuin, dan kun je bladeren met de bezem wegvegen, goedkoop en goed voor de bloedsomloop en milieu.

2: De energie is op, ok

Bij onheilsberichten moet ik vaak denken aan  de door Annie M. G. Schmidt geschreven musical ‘Wat een planeet’, die zo eindigt:

‘De energie is op, oke’, maar niet de mijne, en niet de uwe.

We kunnen ook nog zelf en met de hand de wagen duwen.

Ziezo, als je dat maar niet vergeet.

Want o, o, o, wat een planeet.’

3: Feestbegroting

Maak een klein financieel plan voor de maand december. Wat komt er binnen, wat gaat er sowieso uit, en hoeveel wil je extra besteden? Hoeveel voor cadeautjes, extra reiskosten, extra voor boodschappen? Moet je daarvan geld van de spaarrekening halen? Zo ja, wil je dat of kan je het plan nu nog aanpassen? ‘Duur’ is geen garantie voor gezelligheid, misschien wel integendeel.

4: Energie

Volgens de laatste berichten gaat het gemiddelde huishouden ca € 60 per maand méér betalen aan energie, maar als de steun van de overheid (verlaging energiebelasting) door gaat blijft daar een verhoging van € 20 per maand van over. Verhoog je voorschot nog liever niet, zet die € 20 per maand zelf apart voor als je bij de jaarafrekening moet bijbetalen. Stap niet zomaar over naar kleine onbekende leveranciers die ‘inkoopsprijs’ beloven. Die vallen mogelijk straks om.

5: Energie sparen

De verwarming één graad lager scheelt zo’n € 60 per jaar, twee graden lager dus ongeveer € 120. Nu lees je over ‘energie-armoede’. Voor mensen in de schulden die de verwarming nauwelijks kunnen gebruiken is dat erg. Vrijwillig de verwarming wat lager zetten is niet armoedig maar slim en verstandig. Een te hoge temperatuur maakt je sloom. Trek een extra laagje aan, doe tijdens het tv kijken een dekentje over je heen, neem een kruik in je bed. Koude neus, warme voeten, heerlijk.

6: Kleine, fijne Kerst

Veel mensen vonden het stiekem wel een opluchting dat vorige kerst bezoek maar beperkt was toegestaan. Zie je –diep in je hart - op tegen grote diners met veel werk, aanwezigen, gangen en kosten ? Bedenk hoe je kerst het liefst zou willen. Met een klein gezelschap en niet te uitgebreid? Het kan, het mag. En als je het een lastige boodschap vindt, geef je de schuld aan corona.

7: Kerstversiering

Haal voordat je ook maar één balletje of takje koopt je eigen kerstdoos tevoorschijn en stel vast dat je meer dan genoeg hebt. Vroeger volgenden de kerstmodes elkaar op, het ene jaar goud, het andere jaar rod-groen-geruit, het jaar erna paars. Inmiddels zijn alle thema’s tegelijk te koop, een hal voor goud, een hal voor enzovoort. Je zit dus altijd goed! Versier de boel, draai kerstmuziek, maak een fijn sfeertje. Misschien kan je nog een paar kerststukjes maken.

8: Feest-eten

Maak je een kerstdiner of een lunch? Een lunch is makkelijker, dus meer ontspannen en hoeft geen vermogen te kosten. Laat je in elk geval niet gek maken door tijdschriften met van die ideale gezinnen erin met overdadige gekke gerechten op tafel. Denk diep na wat je zelf altijd lekker vond, wat je kinderen vroeger lekker vonden, en wat je met wat extra garnering makkelijk op tafel zet. Kijk vlak voor de winkels sluiten of er dingen zijn afgeprijsd. Een zalige zuinige kerst gewenst.
Nog meer besparen? Kijk op bespaarboeken.nl/site/