Meer geld voor verduurzaming

Getty Images

Het demissionair kabinet heeft 210 miljoen euro extra uitgetrokken voor huiseigenaren die hun woning willen verduurzamen. Met de verhoging komt het subsidiebedrag dit jaar op 560 miljoen euro. De verhoging is nodig omdat het aantal aanvragen dit jaar fors hoger is dan verwacht.

De regering maakte de maatregel vrijdag 22 september bekend in de Staatscourant. Het gaat hier om de zogeheten ISDE-subsidies (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing) voor huiseigenaren die bijvoorbeeld een warmtepomp en/of zonneboiler installeren, isolatiemaatregelen nemen of het huis aansluiten op een warmtenet.

Vooral warmtepompen zijn dit jaar veel meer in trek bij woningeigenaren. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) die de ISDE uitvoert, ontving dit jaar al 180.000 subsidieaanvragen voor een warmtepomp. Over heel 2022 waren dat er ongeveer 100.000.

Huiseigenaren kunnen ISDE-subsidie aanvragen tot twee jaar na de uitvoering van de verduurzamingsmaatregelen. Er is al recht op subsidie wanneer huiseigenaren één maatregel nemen. In het najaar worden de voorwaarden voor het aanvragen van de subsidie in 2024 bekend.

Auteur