Meer vaste energiecontracten

Energiecontract vrouw achter laptop
Getty Images

Meer dan de helft van de huishoudens heeft inmiddels een enerigecontract met vaste prijzen voor gas en stroom. In december 2022 hebben zo’n driehonderdduizend huishoudens een vast contract afgesloten. In de maanden daarvoor was dat gemiddeld tweehonderdduizend per maand.

Dat blijkt uit de Monitor Consumentmarkt Energie van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Contracten met een vaste prijs zijn nu goedkoper dan contracten met een variabele prijs. Bij vaste contracten daalde de prijs voor gas deze maand met zo’n 5,5 procent en voor stroom met zeven tot tien procent. Variabele contracten zijn deze maand bijna 1,5 procent goedkoper geworden. Er zijn deze maand meer energieleveranciers die onderscheid maken tussen klanten met zonnepanelen en zonder. 

Bij vier leveranciers betalen klanten met panelen andere tarieven voor stroom. Bij vijf leveranciers betalen klanten met zonnepanelen een opslag. De hoogte daarvan is afhankelijk van de hoeveelheid teruggeleverde stroom. Twaalf leveranciers bieden contracten voor twee jaar of langer alleen aan huishoudens zonder zonnepanelen. Energieleveranciers mogen onderscheid maken tussen klanten met en zonder zonnepanelen. Dat is niet verboden.

Auteur