Moet de stekker uit het stopcontact bij onweer?

Stopcontact
Getty Images

Hoe om te gaan met elektrische apparaten tijdens een onweersbui? Moet u de stekker uit het stopcontact halen?

Ja. Het is wél aan te raden om elektrische apparaten tijdens onweer van het stroomnet af te koppelen. Als de bliksem inslaat in de woning, kan de hoge spanning die dan ontstaat in het elektriciteitsnet de aangesloten apparaten beschadigen of zelfs brand veroorzaken. Door de stekkers uit het stopcontact te halen, voorkom je dat deze hoogspanning de apparaten bereikt en ze kan beschadigen. Sommige stopcontacten zijn wel beveiligd tegen blikseminslag, maar standaard stopcontacten hebben deze beveiliging meestal niet. 

De gevolgen van een inslag

Elektronica bestaan uit hele kleine elektrische schakelingen. De overspanning die de bliksem veroorzaakt kan ervoor zorgen dat bepaalde contactjes niet goed meer werken, of dat de isolatie beschadigd raakt. In extreme gevallen ontstaat na een blikseminslag brand.

Het resultaat is vaak dat je toestel niet meer te herstellen valt. Wanneer de bliksem inslaat op een auto, kan het volstaan om de elektronica te vervangen. De mechanische onderdelen zoals de motor werken dan nog. Bij kleinere toestellen is dat helaas anders.

Als je twijfelt of je woning over dergelijke beveiligde stopcontacten beschikt, is het raadzaam een elektricien te raadplegen. Deze kan de woning inspecteren en je adviseren over de noodzaak om apparaten tijdens onweer van het stroomnet af te koppelen. Ook kun je investeren in een bliksemafleider.

Wat doet een bliksemafleider?

Een bliksemafleider biedt bescherming aan objecten die in een hoek van 45 graden onder de afleider zitten. Hoe hoger de bliksemafleider dus is, des te groter het gebied dat hij beschermt. Je kunt op je huis een bliksemafleider installeren om zo te voorkomen dat jouw huis schade oploopt door een blikseminslag. 

Voornamelijk op hele hoge gebouwen is het verstandig om een bliksemafleider te plaatsen, aangezien de gebouwen dan het hoogste punt in de omgeving kunnen zijn. Een bliksemafleider trekt de bliksem de laatste tientallen meters aan en geleidt de stroom naar de grond, zonder dat je huis enige schade oploopt. 

Kun je de mobiele telefoon blijven gebruiken?

Ja, je kan gewoon bellen en berichten sturen als het onweert. Draadloze verbindingen via jouw (mobiele) telefoon, zoals WIFI en 4G hebben geen invloed. Een telefoon is zo klein, dat hij er niet voor zorgt dat je eerder geraakt wordt door de bliksem.

Kun je douchen tijdens onweer?

De stroom van bliksem gaat naar zaken die stroom het best geleiden, en drinkwater is daar een van. Het is daarom het veiligst als je tijdens onweer niet onder de douche gaat staan of bijvoorbeeld gaat afwassen, hoewel de kans dat je geraakt wordt erg klein is. 

 

Auteur