Start 2023 slim met deze bespaartips

Computer bespaartips
Getty Images

2023 wordt een duur jaar, dus wie slim is let goed op de centjes. Bespaar-expert Marieke Henselsmans geeft iedere maand gratis bespaartips!

Gratis energiecoach

In steeds meer gemeenten is er een energiecoach die je gratis aan huis adviseert. De coaches zijn meestal geschoolde vrijwilligers. Deze hulp is vooral voor mensen met minimum inkomen. Op de website energiebanknederland.nl kan je zien wat er mogelijk is in jouw buurt. Je kunt er hulp vragen maar ook aanbieden.

Stoppen met roken

Het is nooit te laat om te stoppen met roken. Voor je gezondheid en het geld. Begin 2023 gaat een pakje ongeveer € 9 kosten. De gemiddelde Nederlandse roker rookt 13 sigaretten per dag. Dat is zo’n € 175,- per maand, dus zo’n € 2100 per jaar. En wie een pakje per dag rookt het dubbele. Je bent geen slappeling als het niet direct lukt, want stoppen is gewoon ontzettend moeilijk.  Vraag hulp bij de huisarts en kijk ook eens op  ikstop.nl

Meer bewegen

Het beste is het als we dagelijks een halfuur matig intensief bewegen. Veel goede voornemens stranden omdat we de lat veel te hoog leggen. Uit onderzoek blijkt dat ouderen boven de 70 die veel wandelen er veel beter aan toe zijn. Je blijft ook warmer. Vaker de auto laten staan voor kleine afstanden en gaan lopen of fietsen maakt een wereld van verschil, qua kosten en gezondheid.

Eet gezonder en goedkoop!

Eet bijvoorbeeld minder snoep, koek, frisdrank, alcohol en snacks. Het scheelt al veel als je deze dingen niet kóópt. Kies aanpassingen die je kunt volhouden. Het is gezonder en met het uitgespaarde kun je de prijsverhogingen enigszins compenseren.

Sparen zinloos? Onzin!

Vooral op de radio zijn veel beleggings-reclames, die zeggen dat sparen zinloos is. Je zou ze! Niet het belabberde rendement is de zin van sparen, maar het hebben van een buffer. Al is het maar € 2000: alles beter dan niks. Maak zodra het inkomen binnen is een kleine begroting, en boek een bedrag over naar de spaarrekening. ‘Pay yourself first ’heet dat.

Seizoensgroenten: lekkerder en goedkoper

Nu volop verkrijgbaar en mogelijk in aanbieding: boerenkool, groene- rode- en witte kool, koolraap, pastinaak, pompoen, postelein, prei, rode bietjes, schorseneren, spruitjes, veldsla, witlof, wortels, die nog steeds ca € 0,79/kg kosten. Koop ze lekker aan het stuk en niet gesneden. Maak hutspot, wortelsalade, puree, wortel en vissticks: heerlijk.

Bespaar op energie!

‘De Vrek’ van vrekkenpagina.nl deelt al sinds 2008 tips op zijn website. Al zijn energietips zijn nu gebundeld in een compact boekje: ‘Bespaar op energie!’ Op de site kan je altijd gratis lezen. Wil je de 96 pagina’s tips (niet nieuw maar wel compleet) op papier dan kun je doorklikken en bestellen.

Verduurzamen?
Loont het om de vloer of het dak te isoleren, is mijn dak geschikt voor zonnepanelen? Op de website van de rijksoverheid kan je een scan doen en de mogelijkheden voor je huis bekijken.

Nog meer tips? Kijk op bespaarboeken.nl en plusonline.nl/besparen/zo-vind-je-goede-vakmensen

Marieke Henselmans
Eigen beeld