PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Treinkaartje aanzienlijk duurder geworden

Sinds de invoering van de OV-chipkaart in 2008 is de prijs van een treinkaartje flink gestegen. Volgens het CBS twee keer zo hard als de inflatie.

De inflatie bedroeg in de periode 2008-2016 15,1 procent, terwijl de prijs van een treinkaartje tot wel 35 procent steeg. Een retourtje Amsterdam Centraal-Rotterdam Centraal kostte in 2008 nog € 23,10. Nu betaal je daar € 30,40 voor.

Ook maand- en jaarkaarten voor het openbaar vervoer zijn duurder geworden. Zo ging een jaarabonnement Arnhem-Venlo van € 3.027,- naar € 4.222,80; een stijging van 40 procent.

Volgens de NS komt dat door de inflatie en de hogere 'gebruiksvergoeding' die ProRail de NS in rekening brengt om het spoor te mogen gebruiken. Maar hoogleraar Bert van Wee (TU Delft) vindt die verklaring vreemd. Hij zegt dat dit geld slechts een schijntje is op de 2,4 miljard euro die de NS verdient aan de Nederlandse treinreiziger.

Bron: ADv