Winterse bespaartips van Marieke 2023

Euro winter
Getty Images

Buiten wordt het kouder maar met deze slimme bespaartips zit je er toch warmpjes bij, zonder dat het de wereld kost.

Goedkope winterpret

Als een skivakantie er door sneeuw- of geldgebrek niet inzit is, kun je eens een dagje gaan boarden of skiën in zo’n indoor sneeuwhal of indoor skischool. Er zijn er heel wat in Nederland, en ze verschillen behoorlijk in mogelijkheden en prijs. Je kunt extra besparen door vroeg te komen, doordeweeks te gaan, of op zondagavond het tweede uur gratis te nemen. Zie de verschillende sites.

Pak de fiets en bespaar

Zelf ben ik niet echt sportief, hoe fanatiek sport ook aangeprezen wordt (door Scherder en Boomsma enzo). Besparen vind ik wel een leuke sport en soms komt daar ook beweging aan te pas. Als de ‘verspil-mij-niet-bakjes’ in de supermarkt nog niet gevuld zijn, pak ik soms een paar uur later de fiets en ga opnieuw kijken. Als ik dan weer bot vang heb ik in elk geval wat extra bewogen en als ik de mooiste groente (soms een kilo voor € 0,25!) aantref ben ik dubbel blij.

Kook de koelkast leeg

Voedsel verspillen is de ergste van alle verspillingen. Zo'n 9 procent van ons eten verdwijnt jaarlijks ongebruikt in de afvalbak, dat is ruim 34 kilo voedsel per persoon per jaar. Kom op, we gaan dat dit jaar terugbrengen naar nul. Er is een leuk boek verschenen. ‘Kook je koelkast leeg’ met tips over hoe voedsel beter te bewaren en heel veel recepten die zelfs deze doorgewinterde bespaarder enorm inspireerde. Heel leuk boek! De prijs van € 22,99 meer dan waard.

Kook kleiner

Het boek ‘Kook je koelkast leeg’ geeft tips over hoe in te kopen zodat de kans op verspilling veel kleiner wordt. Maak een weekplan voor het eten en doe geen impulsaankopen. Berg vooral de houdbare boodschappen direct op. Kook geen te grote porties: 75 gram droge rijst pp bijvoorbeeld. Bewaar (aardappel, wortel) schillen en (bloemkool, broccoli) stelen, in het boek recepten daarvoor. Hergebruik je kookwater en geef gasten na een feestje restjes taart mee. En nog veel meer.

Andere energieleverancier?

De meningen zijn verdeeld, want een overstap kan meevallen, maar ook tegenvallen. Rust is mij ook wat waard, dus ik zou het voorlopig niet doen, als je een contract hebt met variabele prijzen. Je gaat dan van de ene leverancier met wisselende prijzen naar de andere. En als je nog een vast contract hebt kan je sowieso beter niet overstappen. Eerst even afwachten hoe dat energieplafond uitpakt. Als er weer vaste contracten worden aangeboden kijken we verder.

Energievoorschot aanpassen

In alle hectiek hebben energieleveranciers voorschotbedragen soms onredelijk verhoogd. Kijk online bij je leverancier (bijvoorbeeld ‘MijnEneco of MijnVattenfall). Als je een slimme meter hebt, is daar je verbruik te zien, en meestal kan je je voorschotbedrag binnen bepaalde grenzen aanpassen met een schuifje. Controleer het maandbedrag regelmatig om verrassingen te voorkomen.

Voordeel-Valentijn

Valentijnsdag hoeft niet alleen voor partners te zijn. De basis van de traditie is het sturen van een lieve kaart. Dan kan ook aan een vriend(in), (schoon)-zoon of dochter, juist iemand die alleen woont.
Schrijf op waarom diegene zo belangrijk voor je is. Stuur op of breng langs met een hartvormig taartje of quiche. Scoor ná Valentijn hartvormige cadeautjes/snoep, altijd goed om te hebben.

Belastingaangifte voorbereiden

Zoek vast jaaroverzichten van inkomen-, toeslagen en banken bij elkaar. Huiseigenaren doen overzichten van betaalde hypotheekrente- en aflossing en de WOZ-beschikking (van 2022) erbij. Controleer bonnen en afschriften van aftrekbare kosten. Dan is de aangifte straks zo klaar en met een beetje geluk krijg je geld terug.

Nog meer besparen? Kijk op: bespaarboeken.nl/site/ en plusonline.nl/besparen/zo-vind-je-goede-vakmensen

Marieke Henselmans
Marieke Henselmans


Marieke Henselmans is een Nederlandse journalist, auteur, columnist en docent. Ze is een expert op het gebied van besparen.

Auteur 
  • Marieke Henselmans