Zo bespaar je slim in het voorjaar

Getty Images

De dagen worden al wat langer, de eerste bloembollen piepen uit de grond: een perfect moment voor slimme voorjaarsbespaartips!

Belasting ‘schoonmaak’

Hopelijk heb je de jaaroverzichten al zo’n beetje verzameld. Terwijl je wacht op de laatste documenten kun je een kleine schoonmaak houden in je papieren. Vaak bewaren we teveel, waardoor het zoeken moeilijker is geworden. Teveel papier stapelt op, net als stof op de plinten. Het scheelt later tijd en helpt mee bij een goede aangifte.

Grote of kleine schoonmaak

Winkels doen emmers met dure schoonmaakmiddelen in de aanbieding. Bespaar door die níet te kopen. Je hebt vast nog vloeibaar schuurmiddel, soda, bleek en misschien allesreiniger of groene zeep. Werk met wat je nog in huis hebt. Een echt grote schoonmaak zoals onze moeders vroeger deden hoeft niet. Doe elke dag een hoekje, of de plek waar je je het meest aan ergert, zoals die vieze kookplaat.

Bespaar ook op je eigen energie

Je kunt poetsen en boenen met schuursponsjes of…beginnen met iets dat ergerlijk vies is in de week te zetten. Een pan, een bakplaat, een bak waar flesjes olie en smaakmakers in staan. Verzamel items uit je keuken die schoner kunnen en in de vaatwasser mogen. Zelf begon ik met zo’n hoekje in de keuken. Tijdens het inweken en de vaatwas kregen kastplankjes een beurt. Na het afspoelen en inruimen was het wel weer mooi voor één dag.

Verleng het leven van je wasmachine

Vuil (‘vetluis) dat zich ophoopt in je wasmachine kan storingen en stank veroorzaken. Draai één keer per kwartaal een hete was met een kopje schoonmaakazijn. Haal het waspoederbakje eruit en maak het schoon met een oude tandenborstel. Maak het rubber van de deur en het filter schoon. En voor wie eens extra wil besparen: maak zelf wasmiddel. Meer tips over het schoonmaken van de wasmachine lees je in dit artikel.

Zelf wasmiddel maken voor bonte was.

Het mooist is het als je nog een fles vloeibaar wasmiddel hebt, waar nog wat in zit. Verder is 40 gram zeep nodig en 40 gram soda (voor de witte was). Een stukje zeep heb je vast nog wel, rasp 40 gram. Breng een halve liter water in een grote pan aan de kook, en los de zeep er al roerend in op. Voeg nog 2 liter heet water toe. Doe de helft (1,25 liter) in een pan met deksel en laat een nacht staan.  Roer nog even door, het is dikker geworden. Giet dit in fles van bont wasmiddel.

Zelf wasmiddel maken voor witte was

Gebruik de andere 1,25 liter van je zeep oplossing voor het maken van wasmiddel voor de witte was. Roer hier nog 40 gram soda doorheen. Laat ook deze pan een nacht afkoelen en giet het mengsel de volgende dag over in een fles voor witte was. Het is even een klusje, maar een grote besparing, vooral als je zeep uit je kast gebruikt. Je kunt dan ook lekker een geur naar je smaak kiezen.

Ook het drogen kan goedkoper

Een droger is handig om te hebben. Maar als je de tijd aan jezelf hebt kun je het gebruik beperken. Ga pas wassen (kort programma, lagere temperatuur) als er droog en zonnig weer aan komt. Als je vaak moet wassen, omdat de la met ondergoed leeg raakt, kun je beter die la aanvullen. Was als het even kan in het weekend, met wellicht een lager stroomtarief. Was in de ochtend zodat de was langer buiten kan hangen. Laat het zo nodig na drogen op rekje of waslijn binnen. Geeft ook gratis voldoening.

Gratis zilver poetsen

Ik had onlangs een zilveren bedelarmbandje van mijn kleindochter in mijn broekzaak. Ik vergat het en het ging mee in de was. Het kwam er schitterend en blinkend uit, nog steeds in de zak. Zorg dat het niet los in de machine rond draait, het kan dan het filter verstoppen.

Nog meer besparen? Kijk op bespaarboeken en ik schreef ook een boek over vakmensen.

Marieke Henselmans
Marieke Henselmans


Marieke Henselmans is een Nederlandse journalist, auteur, columnist en docent. Ze is een expert op het gebied van besparen.