Veel voor weinig: het schuursponsje

Getty Images

Wat kun je allemaal met het ‘gewone’ veelkleurige schuursponsje, met een zachte en een ruwe zijde? Twee functies waar je alle kanten mee uit kunt, en toch spotgoedkoop.

Het Voedingscentrum waarschuwde onlangs nog dat keuken­sponsjes broeinesten ­van bacteriën kunnen zijn. Die ­bacteriën – en nare luchtjes – zou je volgens ­sommigen eenvoudig te lijf ­kunnen door het sponsje in de vaatwasser of magnetron op te frissen. Na een uurtje wassen of enige tijd op flink vermogen verhitten zouden de microben verdwenen zijn. Maar dit blijkt na wetenschappelijk ­onderzoek niet te kloppen. Zowel de ­bacteriën als de stank overleven het. Pak liever iedere week een nieuw sponsje.

Wat kun je ermee?

  • Zeepresten voorkomen

Het blokje zeep op de wastafel laat altijd kliederige sporen na, ook als je het in een zeepbakje legt. Leg de zeep op een schuursponsje. Als er na een dag of wat te veel zeep­resten op achterblijven, spoel je de spons af en schrob je er meteen ook de wastafel mee schoon.

  • Planten water geven

Een schuursponsje op de bodem van een plantenbak zorgt ervoor dat meer water langer beschikbaar blijft voor de planten. Zaadjes ­laten ontkiemen kan trouwens ook heel goed op een vochtig sponsje.

  • Die lastige vaas aanpakken

Een vaas kan behoorlijk vies worden en soms kom je daar moeilijk bij. Hier schieten schuursponsjes te hulp. Steek de steel van een ­houten lepel tussen het zachte schuim en de grove spons en schuif hem door tot aan de lepelkant. Prop het sponsje door de hals en poets de binnenkant van de vaas schoon. Met een drupje azijn haal je ook kalkresten weg.

  • Smalle tuutjes schoonmaken

Moeite om een smal ‘tuutje’ van bijvoorbeeld een theepot schoon te krijgen? Peuter het schuurstukje van de spons af, rol het op, druppeltje afwasmiddel erop en schoon­maken maar. Is dat rolletje te dik? Knip het gewoon op maat.

  • Nagellak verwijderen

Als je het grove stukje van de schuurspons peutert, blijft het schuimsponsje over. Gooi dit niet weg. Bij de ­drogist staan potjes nagellak­remover met een ingebouwd sponsje. Dat ­kunnen we ook zelf maken. Pak een leeg glazen potje, bijvoorbeeld van de nachtcrème. Maak het schoon met heet water, droog goed af en prop het sponsje erin. Giet daar een scheutje remover overheen en verwijder heel eenvoudig je nagellak. Dankzij de remover gaat het sponsje (veel) langer mee dan één week.

  • Surrogaat-viltje

Geen viltjes in huis om de vloer te beschermen tegen stoel­poten? Pak een schaar en knip een stukje van de zachte kant van je schuurspons af. Wat ­dubbelzijdig plakband aan de ene kant en het schuimsponsje is een noodviltje voor een paar dagen.

  • Niet geschikt voor…

Hoe handig de schuurspons ook is, pas wel op als je er kinderen mee aan het werk zet. Zij zien het verschil niet altijd tussen de grove en de zachte kant – en dat kan funest zijn voor glanzende oppervlakten, zoals autolak.

Auteur