Zó haal je alles uit de herfst

Bespaarexpert Marieke geeft voordelige tips voor het najaar

Getty Images

Het najaar is nat, koud en guur, maar zeker niet duur. Want ook de herfst biedt allerlei heerlijkheden en soms zijn die zelfs voor nop! Marieke Henselmans zet ze op een rij.

Tamme kastanje

Tam, tof en gratis: als je een boom weet te staan, liggen de kastanjes in hun prik schil eronder. Je kunt met je schoen over de prikhuls wrijven, de dikke tamme kastanje komt dan tevoorschijn. Om ze te poffen moet je ze eerst met een kruisje insnijden bij het puntje. Pof ze in de oven op 200 oC, of in de airfryer een kwartier. De bruine bast laat dan makkelijk los. Heerlijk bij spruitjes.

Dol op rozenbottel

De rozenbottel kan in november nog prima geplukt, na een tikje nachtvorst zijn ze nog iets zoeter ook. Zoek struiken met een grote bottel, dat is minder werk. Draai tijdens het plukken meteen het kroontje eraf. Koop de bottels, maak de massa fijn met een staafmixer en zeef. Velletjes en pitjes blijven in de zeef, de ‘bottelpuree’ in de pan. Kook de puree op met een gelijk deel suiker en snufje kruidnagelpoeder. Zo krijg je een heerlijk prachtige oranje jam.

Inflatie

Ja alles wordt duurder, boodschappen, energie, wat niet? Toch is er ook goed nieuws. Gemiddeld gesproken is het netto besteedbaar inkomen in vijftig jaar tijd echter ruimschoots verdubbeld, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Die rijkdom is wel minder eerlijk verdeeld, vooral jongeren die geen vast contract krijgen zijn de pineut.  De tip is toch je zegeningen te tellen, als je inkomen (ook al is het aan de lage kant) wel zeker is.

Energie

Als je nog een lopend contract hebt, is er tot de einddatum nog niks aan de hand. Als je bang bent dat je flink moet bij betalen bij de afrekening kun je daar het beste zelf wat geld voor apart zetten. Liever niet nu alvast je termijnbedrag verhogen. Mocht je leverancier in de problemen raken, dan krijg te het teveel betaalde misschien niet terug. Als de overheid ons tegemoet komt door energiebelasting te verlagen vallen de gevolgen waarschijnlijk mee.

Energie sparen

Wat altijd helpt en positief is, is je energieverbruik matigen. Doe weer ouderwets een brievenbusborstel en gordijn voor de voordeur, ventileer door ’s ochtends voordat je verwarming opstookt ramen open te zetten, voor een kwartier. Hou toch buiten, met ‘tochtworst’ of strip, zet kerstlampjes op een tijdschakelaar, laat koelkastdeur niet onnodig lang open en zet apparaten die je niet gebruikt niet op stand-by maar echt uit.

Meer, meer, meer?

Of hebben we soms ook wel genoeg? Wil je wat meer inspiratie over zuinig zijn op de wereld, op elkaar en onze portemonnee, kijk dan een rond op www.genoeg.nl , daar is veel gratis te lezen. Of vraag een proefnummer van Genoeg Magazine aan, over eenvoudig leven, geldzaken, praktische tips, zelf maken, kopen of laten lopen, tuintips en recepten.  

Minder vlees

Minder vlees is duurzamer, maar vleesvervangers zijn vaak duurder dan biefstuk. Zorg op een vleesloze dag voor voldoende eiwit met een eitje (bij spinazie), met bonen, ‘wereldburgers’ gemaakt van blokjes oud brood, gefruite ui, wortel, prei en kaas samen gekneed met een paar eitjes. Kneed er ballen of burgers van en bak ze in de koekenpan.

Spotgoedkope falafel

Nu zijn er weer zakjes poeder te koop, waarvan je vegetarische balletjes kunt maken. Dat poeder meng je ook makkelijk en véél voordeliger zelf. Koop een kilo kikkererwtenmeel (voor ca € 3 bij de toko), en wat zonnebloempitten. Neem 80 gram kikkererwtenmeel en 20 gram paneermeel, tarwemeel, zonnebloempitten en gekookte biet (voor de kleur), 2 eetlepels olie, een ei, 250 ml water en naar smaak zout, peper, kruiden, knoflook en ketjap. Mengen en laten opstijven, koekjes ervan kneden en die bakken in koekenpan. Ze zijn eiwitrijk, knapperig en heerlijk!

Nog meer besparen? Kijk op rechtopgeld.nl/