Zo vind je je spullen terug

Getty Images

Op zoek gaan naar je verloren portemonnee, bril of sleutelbos loont. In Nederland liggen tienduizenden eigendommen te wachten om teruggevonden te worden. Hoe pak je dat aan?

Begin bij de gemeente

Iets kwijt? Klop eerst bij de gemeente aan. Sinds juli 2012 moeten verloren voorwerpen hier worden ingeleverd. Tot die tijd was dat een taak van de politie. Om spullen makkelijker terug te vinden, werken meer dan 250 gemeenten samen met het landelijke portaal www.verlorenofgevonden.nl. Daarop is te zien of iemand je portemonnee, sleutels of fiets heeft gevonden en waar je die kunt ophalen. Dat kan zowel bij de gemeente als bij de eerlijke vinder thuis zijn. Zoeken is makkelijk: de plaats invullen waar iets zoek is geraakt plus de datum – en de gevonden voorwerpen komen tevoorschijn.

De website www.verlorenofgevonden.nl registreert alle gevonden voorwerpen. Van brillen en gehoorapparaten tot sleutelbossen. Tenzij uw gemeente bepaalde gevonden voorwerpen niet doorgeeft. Zo registreert de gemeente Amsterdam geen sleutels en paraplu’s. Hiervoor kunnen mensen wel langskomen bij het Bureau Gevonden Voorwerpen.

Ben je je bankpas kwijt?

Getty Images

Voordat iemand in paniek overal gaat zoeken naar een verloren bankpas: bewaar kalmte en bel eerst naar de bank. Met een beetje geluk is de pinpas of creditcard gevonden en daarheen gestuurd. Zo niet, dan zal de bank adviseren de pas te blokkeren. Controleer ook online op onjuiste afschrijvingen. Dan zal blijken of iemand de pas heeft misbruikt.

Gemeenten knippen bijna altijd de bankpas na registratie door. Tegen de tijd dat de bankpassen op de website www.verlorenofgevonden.nl verschijnen, is hij vaak al geblokkeerd. 

Geld kwijt door pinpasfraude?

Wie geld trekt bij een pinautomaat en zijn pas niet terugkrijgt, kan het beste ter plekke de bank bellen. Misschien is er sprake van ‘card trapping’. Dat is een vorm van pinpasfraude waarbij de pas blijft vastzitten in een door de crimineel geprepareerde gleuf. Die zal de pas met een tangetje tevoorschijn halen zodra de pinner wegloopt. Als de dief de pincode eerder met succes heeft afgekeken, kan hij zijn slag slaan. De invoering van contactloos betalen maakt het zakkenrollers makkelijker. Zij kunnen tot vijftig euro met een pinpas afrekenen zonder dat zij een pincode hoeven in te toetsen. Banken vergoeden de schade alleen als je tijdig meldt dat de pas is gestolen. Doe bij een vermoeden van diefstal ook aangifte. Criminelen zouden je gegevens kunnen misbruiken om identiteitsfraude te plegen. Aangifte doen kan heel eenvoudig via www.politie.nl.

 

Getty Images

 

Fiets kwijt? 

Ook zoekgeraakte fietsen worden geregistreerd op www.verloren­ofgevonden.nl. Vaak zijn dat tweewielers die de gemeente heeft weggehaald omdat ze niet goed in de rekken stonden. Of omdat ze waren achtergelaten. Zeventig tot tachtig procent wordt opgehaald. De rest wordt vernietigd of gaat naar de veiling.

Wie zijn fiets terug wil, moet daarvoor meestal betalen. In Utrecht kost het €22,70. Afhankelijk van de reden van verwijdering bewaart de gemeente de fiets maximaal dertien weken. In Amsterdam bedragen de ophaalkosten minimaal €22,50. Als uw fiets te lang in een gemeenschappelijke stalling heeft gestaan, betaalt u ook nog €33,75 aan stallingskosten (dus in totaal €56,25). Verlaten fietsen worden na twee weken vernietigd. Niet goed geparkeerde exemplaren blijven zes weken in het depot.

 

Getty Images

Huisdier kwijt?

Huisdier kwijt? Dan kun je het beste kijken op www.amivedi.nl. Deze vrijwilligersorganisatie werkt samen met regionale meldpunten, dierenasiels, dierenartsen, dierenopvangcentra en dierenambulances. Je kunt er ook een flyer maken van je vermiste huisdier. Is de hond of kat gechipt met een onderhuidse code? Dan zal hij hoogstwaarschijnlijk snel worden gevonden. De meeste dierenartspraktijken, dierenasiels en dierenambulances kunnen de chip aflezen.

Iets kwijt in de trein?

In 2022 lieten NS-reizigers 50.000 voorwerpen achter in de trein of op het station. Dat zijn er ongeveer 10.000 meer dan in 2021. Ben je iets verloren of kwijtgeraakt? Download op www.ns.nl het opsporingsformulier. Je ontvangt dan als het goed is binnen vier weken een reactie. In de tussentijd kun je navraag doen in een Tickets & Servicewinkel van de NS of een OV Servicewinkel. Als het daar is ingeleverd, blijft het vijf dagen liggen. Binnen deze termijn is het kosteloos op te halen. Daarna wordt het naar het Centraal Bureau Gevonden Voorwerpen gebracht. Is het eenmaal daar beland, dan moet je €15 verwerkings- en verzendkosten betalen om het naar huis te laten sturen. “Kom alsjeblieft langs want het is doodzonde dat al die mooie spullen in ons depot blijven liggen”, zegt Gerjan Vasse van de NS. Bankpassen en identiteitskaarten worden na vijf dagen naar de bank dan wel gemeente verstuurd.

Iets kwijt op/bij de Luchtvaart

Op luchthaven Schiphol worden genoeg voorwerpen achtergelaten. Van smartphones, tablets en camera’s tot brillen, petjes, knuffels en zelfs rolstoelen. Ben je ruimbagage verloren? Neem dan contact op met de luchtvaartmaatschappij waarmee je vloog. Ben je nog op Schiphol? Ga dan naar een Lost & Found-klantloket. Je kunt ook een webformulier downloaden om de kernmerken van je verloren item door te geven. Er is ook een online Lost & Found Service, daar zoek je zelf naar voorwerpen.  

Handige websites voor gevonden voorwerpen.

Probeer het ook via een van de vele websites voor gevonden voorwerpen.

  • Op www.ilost.co/nl worden spullen geregistreerd namens diverse organisaties, zoals de RAI in Amsterdam, de Jaarbeurs in Utrecht en de gemeente Nijmegen.
  • Via Facebook zijn ook regionale instellingen voor verloren of gevonden voorwerpen te vinden.
  • En sommige mensen plaatsen zelfs op Marktplaats een oproep.
Getty Images

 

Verloren voorwerpen opgeven bij de verzekering

Verloren voorwerpen kun je claimen via je inboedelverzekering of – tijdens een vakantie – via je reisverzekering. Met een inboedelverzekering met een goede buitenshuisdekking ben je in eigen land ­verzekerd tegen diefstal en verlies van bijvoorbeeld een laptop en een iPhone. Let wel goed op bij de buitenshuisdekking, want die is bij sommige verzekeraars erg mager. Zo zijn sieraden, computer,  foto-, film- en videoapparatuur bij Inshared uitgesloten, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Handig: ongeveer de helft van deze verzekeringen heeft werelddekking, zodat ze ook over de grens van nut zijn. Vergeet bij een verloren of gestolen fiets niet om je fietsverzekering aan te spreken.

Tip: blijven zoeken

Is een zoektocht in eerste instantie zonder succes? “Probeer het dan later nog eens”, adviseert Mariëtte Vis, destijds accountmanager van Perfect View dat www.verlorenofgevonden.nl beheert. Het kan gebeuren dat een vinder een verloren voorwerp niet direct meldt. Of dat de registratie van de gemeente even op zich laat wachten.

Alles voor de eerlijke vinder?

In de Regeling ­Gevonden Voorwerpen in het Burgerlijk Wetboek staan de rechten en plichten van de vinder en van degene die de spullen kwijt is, keurig op een rij. Vinders mogen hun vondst een jaar thuis bewaren, maar gevonden voorwerpen met een dagwaarde van 450 ­euro of minder hoeven slechts drie maanden bewaard te worden. Is de dagwaarde hoger? Dan is de bewaartermijn altijd een jaar. Belangrijke termijnen, want daarna kan de eigenaar fluiten naar zijn of haar mooie portemonnee of zonnebril. De bewaarder mag de spullen dan verkopen, weggeven of zelfs vernietigen. Bewaart iemand de spullen in opdracht van de gemeente of vindlocatie thuis, dan wordt die persoon na een jaar als nieuwe eigenaar aangewezen.

Aangifteplicht & Onderhoudsverplichting 

Aangifteplicht 

Voor vinders geldt wel een aangifteplicht zodra zij een gevonden voorwerp oppakken. Zij moeten het zo snel mogelijk melden bij de gemeente waar ze het gevonden hebben en bij bijvoorbeeld de exploitant van de vindlocatie, zoals een zwembad.

Onderhoudsverplichting

Voor wie thuis spullen bewaart, geldt een onderhoudsverplichting. Het voorwerp moet in dezelfde staat blijven. De eigenaar moet eventuele aantoonbare onderhouds- en opsporingskosten aan de vinder betalen als het redelijkerwijs nodig was om die te maken. Spullen van weinig waarde in een bankkluis bewaren is bijvoorbeeld overdreven. Maar was het wél nodig om een kluis te huren? Dan moet de eigenaar de ­onkosten aan de vinder binnen een maand na het ophalen vergoeden. De vinder heeft ­volgens artikel 10 in het Burgerlijk Wetboek ook recht op een rede­lijke ­beloning: vindersloon. Gemiddeld zo'n 10 procent. Maar die mag de vinder niet afdwingen; het is aan de vinder en de oorspronkelijke ­eigenaar om daar afspraken over te maken.

Wat zijn staatseigendommen?

Een paspoort of identiteitskaart is staatseigendom. De vinder is wettelijk verplicht dit bij de politie of de gemeente te brengen. Wie zoiets toch thuis bewaart, maakt zich schuldig aan verduistering. De politie stuurt een teruggevonden paspoort altijd terug naar de gemeente van afgifte.

Bron 
  • Geld & Recht