Zoek de verschillen: shoppen in Duitsland is goedkoper

Zij hebben vaste lage prijzen, wij veel vaker stuntaanbiedingen

Getty Images

Sommige drogisterijproducten vallen onder een hoger btw-tarief; dat maakt een extra ‘shop-stop’ in Duitsland zeker aantrekkelijker. Maar ook in de supermarkten is het aanbod uitgebreider dan bij ons en zijn de producten vaak goedkoper.

'Wij zijn hier twee keer per week”, zeggen Trees (66) en Wim (67) Nijhuis lachend bij de DM-drogisterij in het Duitse Nordhorn. Ze wonen in de buurt, op de terugweg nog even tanken en je hebt eenvoudig tientallen euro’s bespaard. Ze gaan liever niet op de foto, maar hun mandje met boodschappen laten ze graag zien. Daarin liggen vooral drogisterijproducten. Dat is niet zo verrassend, want een deel van die producten valt sinds begin dit jaar in Nederland onder het hogere btw-tarief. Onder meer tandpasta, antiroosshampoo, keelpijntabletten, mondwater en neussprays zijn nu een stuk duurder dan een jaar geleden. En daar hebben de oosterburen geen last van, zo blijkt uit onze prijsvergelijking. [ITEMADVERTORIAL]

Daarbij hebben we gezocht naar identieke producten. Dat is niet altijd eenvoudig, omdat ze in Duitsland soms een andere naam hebben gekregen. Aquafresh heet daar bijvoorbeeld Odol-Med. ­Duidelijk herkenbaar, van dezelfde ­fabrikant, zelfde hoeveelheid in een tube. Maar: in Nederland €1,85, bij de oosterburen… 85 cent. Dat belooft veel goeds voor de overige producten. En inderdaad: wasmiddel is euro’s goedkoper, Fa Douchegel is de helft voordeliger, een fles Nivea zonnebrandcrème scheelt maar liefst 9 euro! Voor minder geld krijg je ook nog een grotere fles. Alle producten op ons boodschappenlijstje in Duitsland zijn veel lager geprijsd. Als we op de terugweg ook nog even 30 liter tanken, besparen we zomaar €34,70. Een verschil van 26 procent.

Getty Images


Niet alles verkrijgbaar
Ook van plan om binnenkort eens goed in te slaan over de grens? Let dan goed op. Want niet alle drogisterij-artikelen zijn even makkelijk verkrijgbaar. Zo zoeken we in de DM-drogisterij vergeefs naar Otrivin Neusspray en maagzuurtabletten van Rennie. Navraag leert ons dat die middelen in Duitsland alleen bij de apotheek verkrijgbaar zijn. Ook Strepsils keelpastilles zien we nergens liggen en naar kalknagelzalf ­zoeken we tevergeefs.

Levensmiddelen
Ook in de supermarkt over de grens valt veel te besparen op dagelijkse boodschappen. Dat blijkt onder meer uit een bezoekje aan de ReWe-supermarkt. Die zit in Nordhorn pal naast de DM. ReWe is geen prijsvechter. De grootgrutter doet een beetje denken aan een Albert Heijn en eigenlijk nog het meest aan de verdwenen formule van C1000. Gewoon een heel prettige supermarkt, met een aparte bakkerij en koffie-corner, een mooie versafdeling en veel bekende A-merken om de vergelijking met Nederland zo eerlijk mogelijk te maken. Wie nog meer wil besparen, kan over de grens ook terecht bij Aldi of Lidl: die zijn daar nog scherper geprijsd dan hier. Kaufland, Netto en Marktkauf zijn in Nederland onbekende maar (zeer) voordelige ketens met een enorm aanbod dat soms doet denken aan de Makro.

Bij de ReWe aan de Friedrich-Ebert Straße is het prima boodschappen doen. Dreft afwasmiddel heet daar bijvoorbeeld Fairy en kost slechts €1,25 voor 450 ml. Een iets grotere fles (500ml) kost in Nederland €2,29. In tegenstelling tot Nederlandse supermarkten mag de ReWe ook sterke drank verkopen. Een hier gemaakte fles Bokma is daar €5 goedkoper en de prijzen voor wijn liggen er ook iets lager. Het aanbod is enorm. Sigaretten scheelt 60 cent per pakje. De prijzen voor drogisterijwaren zijn vergelijkbaar met de DM, maar bij de naastgelegen drogisterij is het aanbod veel ­uitgebreider.

Getty Images


Duurder dan 5 jaar geleden?
In 2013 deden we ook boodschappen over de grens en wat blijkt? Het is niet allemaal veel duurder geworden. Integendeel. De prijzen zijn soms gedaald en soms gestegen. De jenever (toen Ketel 1) kostte in Nederland €14,81 maar in Duitsland €11,99: een euro meer dan nu. Ariel-wasmiddel is wel een dubbeltje duurder ­geworden. Fa gaat in Duitsland van 95 cent naar €1,25. Het ­grootste prijsverschil vinden we niet in de supermarkt, maar aan de pomp. In maart 2013 kostte een liter ‘gewone’ benzine nog €1,87. Inmiddels is die prijs ­gedaald.

Meer aanbod
Duitsland biedt meer dan alleen prijsvoordeel. De winkels zijn ruim opgezet, gratis parkeren voor de deur is vaak geen probleem en het aanbod is groter. Met name van biologische producten. Dat weet ook Hans van der Zwaan (70) uit Almelo. Hij doet vrijwilligerswerk en heeft net een bus mensen begeleid naar een ander groot winkelcentrum in Nordhorn. “Nu heb ik mooi de gelegenheid om hier even boodschappen te doen. Ik doe het niet voor de prijs. Wel voor de biologische en vegetarische producten, want die zijn hier beter. En er valt meer te kiezen.” Een andere dame op de parkeerplaats roemt het aanbod van huidvriendelijke cosmetica en natuurproducten, zoals granen en zaden. “Daar moet je in Nederland soms echt naar zoeken en hier ligt het gewoon. En véél goedkoper.”

Hoe kan dat?
Al winkelend vraag je je af hoe het kan dat het in Duitsland zoveel goedkoper is. Betalen we hier te veel? Het antwoord daarop is: vaak wel en soms niet. De btw is in Duitsland in veel gevallen lager, maar dat verklaart maar een deel van de gevonden verschillen. Hoogleraar marketing en retailing Kitty Koelemeijer vertelde RTL Nieuws dat vooral de prijsstrategie in Duitsland anders is. Daar kiezen winkeliers voor vaste lage prijzen, terwijl er hier veel vaker stuntaanbiedingen zijn. De Kruidvatfolder staat iedere keer weer vol met scherpe prijzen: 1+1 gratis! Etos slaat even later terug met eigen lokkertjes.

De ketens wisselen dus scherpe aanbiedingen met elkaar af. Soms lijkt het alsof er altijd wel ergens iets van een A-merk in de aanbieding is. De prijzen bij drogisterijen schommelen daardoor hier veel meer dan in Duitsland. Uiteindelijk betaalt de consument de kosten van die folders via de hoge ‘normale’ prijzen. Deze prijsstrategie werkt daarom een groot deel van het jaar in het nadeel van de consument, maar soms ook in het voordeel. Wie op het goede moment toeslaat en inslaat, kan ook in eigen land dus flink besparen op drogisterijwaren. Geen zin om daarop te wachten? Stop dan tijdens de vakantie een keertje extra in Duitsland en sla je slag voor het hele jaar!
Auteur 
  • Erik Bogaards | Foto's Jiri Büller