Zonnepanelen nog steeds rendabel

Zonnepanelen
Getty Images

Zonnepanelen zijn voor het eerst in veertien jaar in prijs gestegen. Ondanks die prijsstijging blijft de aanschaf van zonnepanelen aantrekkelijk. De investering levert met een rendement van vijf procent meer op dan geld op een spaarrekening.

Dat meldt voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. Uit de prijsinventarisatie blijkt een forse spreiding in de aanschafprijs. Milieu Centraal adviseert daarom meerdere offertes aan te vragen. Sommige offertes zaten op het prijsniveau van 2021, andere waren bijna twee keer zo hoog.

In de berekening van de terugverdientijd rekent Milieu Centraal voor de eerste twee jaar met de huidige stroomprijs. Vanaf 2025 rekent zij met een tarief van 30 cent per kWh, die stapsgewijs wordt afgebouwd naar 25 cent per kWh vanaf 2030. Milieu Centraal gaat ervan uit dat de salderingsregeling vanaf 2025 wordt afgebouwd en dat er een terugleververgoeding van 9 cent per kWh komt. Voor een set van 10 panelen hanteert Milieu Centraal een prijs van 7.500 euro (exclusief BTW).

Bron: Milieucentraal, Milieucentraal persbericht

Auteur