Hoeveel drop is verantwoord?

Getty Images

Mijn vrouw (68) eet al jaren dagelijks drop, ik denk wel een ons per dag. Onlangs is hoge bloeddruk bij haar vastgesteld. Hiervoor slikt ze nu Losartan. Hoe gevaarlijk is het als ze doorgaat met drop eten?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma

Drop bevat glycyrrhizine, een zoetstof uit de zoethoutwortel. Het versterkt de werking van het hormoon aldosteron in de nier. Dit ­hormoon zorgt ervoor dat je natrium (keuken­zout) vasthoudt en kalium uitplast. Hier ­zitten twee risico’s aan. Door het vasthouden van ­natrium stijgt je bloeddruk. En door het ­uitplassen van kalium kan het kalium­gehalte te laag ­worden, iets wat tot hartritme­stoornissen kan leiden. In de medische literatuur bestaan ­beschrijvingen van spectaculaire hartritmestoornissen veroorzaakt door drop eten, maar dat zijn zeldzame gevallen. Vooral Nederlanders eten veel drop (gemiddeld twee kilo per jaar, baby’s en bejaarden meegeteld) en we ­vallen niet met bosjes neer.

Het middel Losartan gaat de werking van aldosteron tegen, dus dat compenseert de dropconsumptie van uw vrouw een beetje. Een standaardadvies is maximaal 50 gram drop per dag. En als je hoge bloeddruk hebt niet meer dan een paar dropjes per dag. Maar dat is voor dropeters een hele uitdaging.

Wilt u een vraag stellen? Klik dan hier. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in Plus Magazine.

Als patiënt kan het lastig zijn om te begrijpen wat artsen bedoelen. De ene arts is doortastend, de ander afwachtend of voorzichtig. De één houdt zich aan alle richtlijnen, terwijl de volgende best bereid is om iets anders te proberen. Joris Bartstra staat klaar om medische vragen te beantwoorden, zodat u als patiënt een beter zicht krijgt op uw situatie. En ook omdat geneeskunde gewoon interessant is.

Joris doet zijn best, maar niet alles kan door hem beantwoord worden. De ruimte in Plus Magazine is beperkt: "Medische vraagstukken waar al meerdere artsen hun tanden op hebben stukgebeten: u mag het vragen en misschien begrijp ik waarom het zo moeilijk is. Maar de kans dat ik de oplossing weet, is klein."

Ga met spoedeisende vragen altijd naar uw huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden sluiten aan bij die van onze partner Gezondheidsnet. U vindt ze hier.