Te lage bloeddruk ongezond?

Getty Images

Ik ben een gezonde, sportende man van 84 jaar. Mijn bloeddrukwaarden schommelden altijd tussen de 120 boven- en 80 onderdruk. Enkele dagen geleden was het 119-60. Kan een lage bloeddruk voor problemen zorgen?  Ik gebruik tamsulosine, wat volgens de bijsluiter ook tot bloeddrukverlaging kan leiden, maar dat gebruik ik al tien jaar probleemloos.

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma

Een lage bloeddruk is goed voor hart en vaten, maar van een té lage bloeddruk kan je duizelig worden, vooral bij overeind komen. Dat geeft het risico dat je valt en iets breekt.

Voor het dalen van uw onderdruk zijn verschillende verklaringen: het zou kunnen dat uw hart zwakker is geworden, maar als u met sporten niet merkt dat uw conditie achteruitgaat, denk ik dat dat wel meevalt. Om het uit te sluiten, kunt de huisarts vragen om u te controleren op hartfalen.

Een andere mogelijkheid is dat u gevoeliger bent geworden voor tamsulosine. Die stof verslapt de spieren rond de blaashals waardoor het helpt bij plasklachten. Maar spierweefsel rond de wanden van de bloedvaten verslapt ook, wat leidt tot vaatverwijding en bloeddrukdaling. Ik zou in overleg met de huisarts stoppen met de tamsulosine. Misschien kunt u wel zonder.

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!