Hoe kom ik eindelijk van de hik af?

Getty Images

Ik (man, 70) heb een constante hik, echt heel vervelend. Volgens mijn huisarts is het mogelijk ontstaan door ­te veel maagzuur. Ik kreeg een zuurremmend middel, maar tot nog toe werkt dat niet. Wat nu?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma.

Iedereen heeft weleens de hik, maar als het niet stopt kan het een groot probleem zijn. De hik is een onwillekeurige samentrekking van het middenrif (dit is een koepelvormige spier tussen de borstkas en de buikholte) die een halve seconde duurt en waarbij de stemspleet dichtslaat, wat het typische geluid geeft. Als de hik heel snel achter elkaar komt, kan de pompfunctie van het hart erdoor worden gehinderd. De hik kan veel oorzaken hebben, waaronder irritatie door zuurbranden, scherp eten, alcohol en een heleboel medicijnen. Ook veel ernstige ziekten kunnen de hik geven, maar dat de hik daarvan het eerste en enige verschijnsel is, is erg onwaarschijnlijk. Als een goede maagzuurremmer (zoals tweemaal daags omeprazol) echt niet helpt en de hik blijft aanhouden, zou ik toch even wat laboratoriumonderzoek laten doen. Levert dit geen afwijkingen op dan zijn er verschillende medicijnen die helpen, bijvoorbeeld de spierverslapper baclofen.

Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?

Klik dan hier. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.