Cholesterol: meten is weten?

Een prik in de vinger is voldoende

Uw gezondheid is een groot goed. U weet dat de hoeveelheid cholesterol in het bloed een indicatie is voor de gezondheid op lange termijn. Dus als u op een beurs een stand ontdekt waar u uw cholesterol kunt laten meten of een thuistest bij de apotheek ziet, aarzelt u geen moment. Maar wat zegt zo’n uitslag eigenlijk?

Een hoog cholesterolgehalte voelt u niet. Toch heeft, blijkt uit onderzoek, zo'n 25 procent van de mensen tussen de 35 en 70 jaar een verhoogd cholesterolgehalte (>6,5 mmol/liter). Daarom kan het verstandig zijn om het af en toe te laten checken. Zeker als u niet zo gezond leeft, rookt, drinkt of bijvoorbeeld te zwaar bent. Het cholesterolgehalte wordt gemeten door middel van een bloedonderzoek. Een prikje in uw vinger is meestal voldoende. Het wordt aanbevolen het gehele vetspectrum te bepalen, dus: totaalcholesterol, HDL-cholesterol, LDL-cholesterol en triglyceriden.
l. Een gezond cholesterolgehalte ligt onder de vijf millimol per liter.

Schommelingen

Mocht er uit de test een hoger gehalte dan vijf komen, dan is dat geen reden voor paniek. Het cholesterolgehalte in ons lichaam schommelt namelijk van nature. Een hoge waarde kan een uitschieter zijn. Er zijn dan ook meerdere metingen nodig om een betrouwbaar beeld te krijgen.

Nuchter

Voor meting van alleen het cholesterol hoeft men niet nuchter te zijn. Voor een goed inzicht in de vetstofwisseling worden naast totaal en HDL-cholesterol ook triglyceriden en LDL-cholesterol bepaald, mede om de oorzaken van het verhoogde cholesterol vast te stellen. Voor de bepaling van HDL-cholesterol, LDL-cholesterol en triglyceriden moet men wel nuchter zijn. Na een maaltijd kan de triglyceridenconcentratie tijdelijk in wisselende mate stijgen. Daarom wordt voor een triglyceridenbepaling bloed afgenomen nadat de men vanaf 22.00 uur de vorige avond niets meer gegeten en gedronken heeft (behalve water).

Risicofactoren

Een eenmalige cholesteroltest is op zich niet verkeerd, maar het zegt niet voldoende. Bovendien is cholesterol niet de enige risicofactor voor hart- en vaatziekten. Om een goed inzicht in het risico op hart- en vaatziekten bij een individu vast te stellen, moet er een volledig risicoprofiel opgesteld worden. Ook zaken als roken, overgewicht en leeftijd zijn van invloed op de conditie van hart en bloedvaten. Bent u benieuwd of u tot een risicogroep behoort? Dan kunt u op de website www.testuwrisico.nl door middel van een vragenlijst een risicotest doen. Deze test is wetenschappelijk onderbouwd en is ontwikkeld door huisartsen, bedrijfsartsen, de Hartstichting, het Diabetes Fonds en de Nierstichting.

Aanpassen levensstijl

Mocht uit deze test blijken dat u inderdaad een grotere kans hebt op hart- en vaatziekten of diabetes, bespreek dit dan met de huisarts. Samen kunnen jullie dan bekijken hoe u het risico op hart- en vaatziekten kunt verlagen. Aanpassing van voeding en levensstijl is de eerste stap. Gezonde voeding kan het cholesterolgehalte met 10 procent verlagen. Wees bijvoorbeeld voorzichtig met verzadigd vet, eet meer groente en fruit, zet wat vaker vis op het menu en stop met roken. Ook meer beweging en minder stress dragen bij aan een gezonder leven en een beter cholesterolgehalte.

Dit artikel is tot stand gekomen met medewerking van de Infolijn Hart en Vaten van de Hartstichting en De Hart&Vaatgroep.

2 Comments

Door John Timmermans (niet gecontroleerd) op ma, 9-2-2015 - 02:50

Sorry I forgot my name. In case die my will bereiken dan is hier mijn Email adres.
(gt.timm@rogers.com)

Door Ik heb hier een... (niet gecontroleerd) op ma, 9-2-2015 - 02:42

In 2010 was ik ziek het hele jaar. Ik heb trouwens veel last van vertigo. De balances in mijn hoofd zijn in de war oorzaak uit of balance. Ik klop aan bij de Doktor en vertelde hem dat ik niet recht kan lopen en veel ziek ben. Antwoord was daar heb ik niks voor om dat te genezen. Ik was een volunteer driver voor de gehandicap people en soms werdt ik ziek terwijl achter het stuur. Je verliest de kracht en ook het stuur dat ik menigmaal naar de kant reed de auto uit. De person in mijn auto wist geen raad terwijl ik aan het overgeven was in een sloot. Dat is 53 malen gebeurd in dat jaar 2010. Mijn zuster die heeft een zoon als doctor in herbs en told me om ginkgo biloba te kopen ik deed dat en mijn ziekte was opgelost. Doktors verrekke om some herbs aan te raden en ik zou wel eens willen weten waarom? Ik nam een pill per dag na 4 jaar voelde ik weer dezelfde beroerte en ben begonnen van 2 ginkgo per dag, opslag was ik weer beter en nu 87 ben ik opniew weer jong. Ik wou dat hier even uitleggen dat degene die last hebben van oorgebrek Vertigo ook verniers genoemd en heb een person kunnen helpen dan heb ik genoeg verdiend.