Wat levert een cholesterolverlager op?

Ik ben een vrouw van 60 jaar en ik lees in Plus dat wie dagelijks een cholesterolverlager gebruikt, 30 procent minder kans heeft op een beroerte. In dezelfde uitgave lees ik dat iemand die drie weken zijn cholesterolpillen niet slikt daar nauwelijks extra risico door loopt. Hoe zit het nou? Ik heb een hoog cholesterol maar krijg veel spierpijn van die pillen.
Christa

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma

Het verschil waar het om draait is dat tussen de relatieve en de absolute risicovermindering.

Het zit zo: een cholesterolverlagende statine vermindert bij iedereen de kans op een hartinfarct of beroerte met zo’n 30 procent. Deze ‘relatieve risicovermindering’ is een indrukwekkend cijfer, maar wat je er écht aan hebt, wordt bepaald door je persoonlijke kans op één van die, zeg maar gerust, rampen. In medische richtlijnen vindt men het gebruik van cholesterolverlagers de moeite waard vanaf een ‘absoluut’ (persoonlijk)  risico van ongeveer 2 procent per jaar. Gaat daar 30 procent vanaf, dan is je absolute risicovermindering 0,6 procent per jaar: je houdt 1,4 procent over. Dan zegt u misschien: daar doe ik het niet voor! Maar over de jaren tikt het best aan, en vooral op een leeftijd boven de 75 wordt je risico hoger dan die 2 procent, dus de winst groter. Maar als je een klein deel van een jaar die pil niet slikt, loop je maar een klein deel van die 0,6 procent extra risico.

Moet je dagelijks spierpijn hebben voor dat kleine beetje risicovermindering, dan zou ik zeggen: dat is het niet waard. Gelukkig zijn er nog andere manieren om hartinfarcten en beroertes te voorkomen: gezond eten, bewegen, niet roken, u kent ze wel. Daarmee daalt uw absolute risico en dus ook het profijt dat u kunt hebben van een statine.

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!

 

1 Reactie

Door J. Kusters (niet gecontroleerd) op vr, 20-11-2015 - 13:57

Beste heer Barstra,

hoewel uw antwoord helder is zijn er nog enkele factoren die meespelen. Geslacht is een belangrijke. Als ik kijk naar de resultaten van het onderstaande onderzoek zou mijn conclusie zijn dat (binnen bepaalde waarden) een iets "hoger" cholesterol voor vrouwen beschermend werkt.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3303886/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3303886/figure/fig03/

Als ik daarnaast zie dat enkele lepels olijfolie effectiever werken dan een (duur?) cholesterolverlager zou mijn advies (moest ik haar arts zijn) duidelijk zijn...

http://www.nu.nl/gezondheid/2838082/olijfolie-halveert-risico-hart--en-v...

Dit in acht genomen dat andere waarden (beweging, gewicht, roken etc) hetzelfde zouden blijven.

Hoewel iedereen zich op dit moment richt op het verlagen van cholesterol zou een wellicht effectievere behandeling kunnen bestaan uit het voorkomen dat cholesterol gaat "kleven" aan de aderwand. Daarmee wordt het risico op stolsels en calcificatie voorkomen.

Als we daarnaast de cijfers afzetten van het nut en de nadelen die deze pillen opleveren snap ik niet dat deze middelen op deze schaal worden voorgeschreven:

http://www.thennt.com/nnt/statins-for-heart-disease-prevention-without-p...

Hier vallen de mensen met een verhoogd suikergehalte (en hieraan gekoppeld lichamelijke schade) nog niet onder. Ze hebben de waarde immers nog niet bereikt om daadwerkelijk "suiker" te hebben.