Charles Groenhuijsen: 'Kampioen zitten'

Charles Groenhuijsen
Getty Images

Dit wordt een knallende sport­zomer, met het EK voetbal en de Olympische Spelen. De kans dat ons Oranje-elftal bij het EK het goud haalt lijkt niet groot. Sorry… Maar dat we in Parijs bij de Olympiade een aantal ­keren goud scoren, is een veilige voorspelling. Hoeveel uren zitten we de ­komende maanden voor de televisie?

U leest een gratis artikel uit Plus Magazine.

Op Plusonline.nl bieden we iedereen de kans gratis kennis te maken met Plus Magazine. Hét maandblad bomvol informatie en inspiratie. Maar deze artikelen, dossiers en columns maken kost veel tijd en geld. Wilt u meer? Overweeg dan ook een abonnement op Plus Magazine.

Een Nederlandse topprestatie waarvoor we al ruimschoots goud hebben gehaald? Zitten. Geen grap. Nederland is Europees kampioen zitten. Bijna negen uur per dag. In geen enkel land zitten mensen zoveel op een dag. Zelfs op verjaardagen zitten we. Dat vinden wij heel ­gewoon, maar buitenlanders vinden dat een tamelijk idiote gewoonte.

Een kwart van alle Nederlanders zit meer dan acht uur per dag. Met al dat thuiswerken na corona is het er vast niet beter op geworden. Vroeger liep je in elk ­geval nog op en neer naar je auto. Of naar het station of de fietsenstalling. Voorbij die tijd. We sukkelen op onze knusse huissloffen van ons bureau naar het koffie-apparaat en terug. Is het al vijf uur?

Waarom doen we zoveel dingen zittend die we ook staand of lopend kunnen doen? Je hebt van die handige bureaus die op en neer bewegen en waaraan je dus staand kunt werken. En waarom vergaderen we zittend? Maak samen pratend een ommetje. Lopend kom je vast sneller tot beslissingen dan onderuit­gezakt achter je vijfde kop koffie.

Kinderen zitten nu ook meer dan vroeger. Games, Netflix en TikTok hebben de plaats ingenomen van verstoppertje, tikkertje en boomhutten bouwen. Ik word even nostalgisch. In mijn jeugd in Friesland stapte ik op de fiets om aan de ­andere kant van het dorp met vriendjes te gaan voetballen, slootjespringen of knikkeren op het tuinpad van mijn ­vader. Voorbij die tijd.

Te veel zitten kan leiden tot kanker, diabetes en hartziekten. Lopers leven langer dan zitters. Zelfs in buitenlandse kranten lees ik over onze zitziekte (chair use disorder). The Guardian schrijft dat zitten hier zelfs een verslaving is geworden. 

Ik heb in mijn dagschema elke dag tienduizend stappen ingeroosterd. Ik reis veel per trein en loop dan van het station naar de plek van mijn afspraak; ook als het een afstand van een paar kilometer is. Dan gaan we aan een vergadertafel zitten en hoor ik vaak: “Nee, echt waar? Ben je hélemaal van het station komen lopen. En je gaat ook lópend terug?” Alsof ik gekke henkie ben.

Een sportieve tip om deze sportzomer minder zittend door te brengen: ga niet naar alle sportwedstrijden kijken, maar luisteren. Tijdens het wandelen. Er zijn handige apps voor. Geloof me, op de ­radio is zo’n wedstrijd spannender dan op tv. Probeer maar. 

Prettige wandeling.

Reacties, suggesties? Graag! (Scroll verder naar onderen om te reageren)

Charles Groenhuijsen
Hadewych Veys

 

TV-presentator, journalist en schrijver Charles Groenhuijsen (69) laat zich graag inspireren door alles wat goed gaat in de wereld.

Reactie toevoegen

Comment

  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.